Imatge del president espanyol, Pedro Sánchez, durant una compareixença de premsa, amb les banderes d'Espanya i Europa a la seva dreta

Les 9 feines on no es tocarà la jubilació anticipada: La nova llei no els afecta

La reforma del govern penalitzarà les jubilacions anticipades, però es farà excepcions amb la policia local, els artistes i els miners, entre altres

El govern treballa intensament en la reforma del sistema de pensions al nostre país. Des del Ministeri de Seguretat Social s'està treballant en aquesta qüestió per poder posar-ho en marxa aquest 2021. Per aquest motiu, el ministre José Luis Escrivá, ha de pactar un primer acord amb els agents socials.Aquests són els 'tempos' amb què treballa el govern en aquests dies, encara que les negociacions van a un ritme molt lent. Caldrà veure, doncs, si es podrà complir amb el calendari que tenia previst Pedro Sánchez. Ara bé, ja hem pogut conèixer alguns dels canvis que inclourà aquesta nova regulació de les pensions al nostre país.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Les jubilacions anticipades seran penalitzades 

Un dels objectius de la nova regulació és reduir la diferència entre l'edat real de jubilació a Espanya i l'oficial. La via escollida per avançar cap a aquest objectiu és l'augment de la penalització de les jubilacions anticipades.

Així doncs, amb la nova reforma, augmentaran les reduccions que ja s'apliquen a les pensions dels que es jubilen de forma anticipada. A més, s'aplicaran sobre la quantia i no sobre la base reguladora, de manera que l'impacte serà més gran i directe. Amb aquesta maniobra, es vol aconseguir la reducció de les jubilacions anticipades i que l'edat legal de jubilació sigui respectada.

Les nou feines en què la jubilació anticipada no es tocarà: seguirà vigent com fins ara

Ara bé, hi ha sectors en què la jubilació anticipada està especialment protegida. La legislació ho justifica per ser feines «de naturalesa excepcionalment perillosa, tòxica o insalubre i on hi ha elevats índexs de morbiditat o mortalitat».

La intenció del govern és mantenir la jubilació anticipada d'aquests sectors i, fins i tot, afegir-ne un de nou. Es tracta dels treballadors que, durant la seva carrera professional, han estat en contacte amb l'amiant. Recordem que es tracta d'un material que ha estat considerat cancerigen, i amb el qual milers de treballadors han estat en contacte.

El projecte de llei amb el qual treballa el govern inclou els treballadors que han estat en contacte amb l'amiant. D'aquesta manera, podran jubilar-se de manera anticipada sense patir l'augment de les penalitzacions. Però, quins altres col·lectius es regeixen i seguiran regint-se per aquesta excepció? Els repassem:

  • Treballadors inclosos en l'Estatut Miner: Inclou els treballadors de les mines per les condicions del seu treball.
  • Personal de vol de treballs aeris: Inclou pilots, mecànics d'aeronau, operadors de fotografia aèria i de mitjans tecnològics, etc.
  • Treballadors ferroviaris
  • Artistes: Amb condicions especials per a cantants, ballarins i trapezistes a partir dels 60 anys.
  • Professionals taurins: En funció del nombre de festejos en què hagin actuat, poden jubilar-se als 55 o 60 anys.
  • Bombers: Possible jubilació entre els 59 i els 60 anys.
  • Membres de l'Ertzaintza (la policia autonòmica del País Basc): Possible jubilació entre els 59 i els 60 anys.
  • Policies locals