En els darrers dies Protecció Civil ha alertat de l’estat deficient de l’aigua de les platges de Catalunya, i en algunes ha estat onejant la bandera groga i, fins i tot, la vermella. Generalment es deu per dues possibles raons, la primera és per la possible presència de meduses i, la segona, perquè el dia anterior ha plogut abundantment és probable que les aigües residuals hagin arribat al mar, és a dir, que a l’aigua podria haver-hi bacteris d’origen fecal. Tanmateix, el 93,7% de les platges catalanes tenen una qualitat d’aigua excel·lent, per sobre de la mitjana espanyola –87%– i del global europeu –92,2%–.
Aigües d’excel·lent qualitat al 94% de les platges catalanes
Així ho han explicat a ‘el Periódico’ Mariona de Torres, responsable de la Unitat d’aigües Marines de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i Fidel Picó, tècnic de medi ambient. En els darrers quatre anys, cada quinze dies, s’han dut a terme anàlisis d’aigües de les platges de Catalunya a la recerca de la presència dels bacteris ‘E. coli’ i enterococs intestinals. Concretament s’han dut a terme en 254 àrees de bany de 69 municipis del litoral català, sempre en el mateix punt i a un pam de profunditat; a aquest estudi també cal afegir catorze zones de bany continentals, és a dir, d’embassaments, rius, pantans, etc.
Els resultats de l’estudi demostren que s’està fent un bon treball amb les depuradores d’aigües residuals. «A Catalunya, totes les actuacions de sanejament que es realitzen en els municipis del litoral han eliminat els abocaments directes en el mar. Ara les aigües es tracten degudament i arriben al Mediterrani de manera convenient», ha explicat Mariona. Així, 238 de les àrees de bany analitzades han rebut una qualificació excel·lent, deu de bones, dos són suficients i només una ha suspès –la platja del Rec del Molí a l’Escala–.
«Hem de ser conscients que no vivim en un món asèptic, nosaltres mateixos si ens posem en una banyera durant deu minuts i després analitzem l’aigua, ens horroritzaríem amb la quantitat de bacteris que portem damunt», ha puntualitzat Mariona. A més, ha explicat que, abans de la instal·lació de les depuradores –a partir dels anys 70–, ni el 20% de les platges catalanes haguessin arribat a l’excel·lent, ja que tot acabava al mar i es podien trobar animals morts flotant a l’aigua, entre altres.
Ara, però, les pluges intenses «poden afectar un terç de les platges catalanes», sobretot en àrees d’elevada concentració humana, ja que la xarxa de sanejament urbà acaba saturant-se i no és capaç d’absorbir tota la pluja que, per arrossegament, contamina l’aigua de les platges i, en aquests casos, es tarda entre 24 i 48 hores en tornar a la normalitat.