Pedro Sánchez al Congrés dels Diputats, a la sessió de control del 18 de juny de 2018.

Ábalos diu que «no hi ha data» per tornar a la normalitat

Ha matisat les declaracions d'aquest matí de la ministra portaveu Montero

El ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, ha indicat que «no hi ha data per tornar la normalitat», perquè dependrà i estarà condicionat per la situació sanitària del país i, a més a més, serà progressiu, «una desescalada». «El dia 26 d'abril acaba la pròrroga de l'estat d'alarma, però això no vol dir que llavors la normalitat al país serà la que volem», ha indicat Ábalos, corregint la ministra d'Hisenda i portaveu del govern, María Jesús Montero, que aquest matí ha afirmat que el 26 d'abril seria la data d'inici del retorn a la normalitat.

Que acabi l'estat d'alarma no vol dir que es torni a la normalitat

«No sabem com estarà el país des del punt de vista sanitari el 26 d'abril, que és el que condiciona el retorn a la normalitat», ha afegit el ministre en roda de premsa a la Moncloa. «Per això, és cert que hi ha una data de venciment del termini de l'estat d'alarma, però no implica tornar a la normalitat, implica simplement que s'acaba l'estat d'alarma», ha recordat Ábalos.

Al seu torn, la ministra d'Indústria, Reyes Maroto, ha assegurat aquest dimecres que el govern espanyol preveu que a partir de dilluns  —dimarts en el cas de Catalunya, el País Valencià, Navarra, el País Basc, la Rioja, les illes Balears, Cantàbria i Castella-la Manxa, on dilluns és festiu— hi hagi un retorn «molt normal» a la feina després del decret que va limitar l'activitat a sectors essencials i permetre que només els treballadors d'aquestes activitats es poguessin desplaçar.

Una adaptació als protocols de seguretat

Segons ha dit Maroto, cada sector «adaptarà» els protocols de seguretat i que se seguiran les recomanacions de les autoritats sanitaris, que encara s'estan acabant de revisar per reforçar la seguretat, perquè «ajudin a la quotidianitat» d'empreses i treballadors. «Les nostres plantes han de ser segures perquè els nostres treballadors es puguin incorporar d'una manera normal al què estaven fent abans del decret llei 10/2020», ha assenyalat Maroto, en referència al text del govern espanyol que establia uns dies de permís retribuït que finalitzen dilluns amb l'objectiu de reduir al màxim la mobilitat.