Abertis perd 392 milions en 2020 pel descens del trànsit en les seves autopistes

La companyia espera compensar les concessions que està perdent a Espanya, entre les quals es troben els dos trams que deixarà de gestionar el mes vinent de setembre

Desenes de cotxes circulant per la C-58 a l'alçada de l'enllaç amb l'AP-7 en un dia amb sol
Abertis ha registrat unes pèrdues astronòmiques per culpa de la pandèmia | Cedida

Abertis va tancar l'any 2020 amb unes pèrdues de 392 milions d'euros, enfront dels 352 milions que va guanyar l'any anterior, a conseqüència de la caiguda del trànsit en tots els mercats en els quals opera, encara que va aconseguir limitar aquest impacte amb la seva diversificació geogràfica.

Malgrat que les seves autopistes a Espanya i Itàlia van registrar un enfonsament del 31% i del 28%, respectivament, a causa de les estrictes restriccions a la mobilitat, a Amèrica la caiguda va ser menor, especialment al Brasil i Mèxic, on el trànsit va retrocedir un 7% i un 12%, respectivament.

En línia amb aquesta diversificació geogràfica, la companyia participada per la italiana Atlantia i ACS va seguir amb el seu pla d'expansió malgrat la pandèmia i va tancar la compra del 53% de l'operador mexicà Xarxa de Carreteres d'Occident, per 1.500 milions, i d'Elizabeth River Crossings (ERC), concessionària que gestiona dos túnels i una autopista en l'Estat de Virgínia, els Estats Units, per altres 585 milions i una participació del 55,2%.

La companyia espera amb aquestes incursions compensar les concessions que està perdent a Espanya, entre les quals es troben els dos trams que deixarà de gestionar el mes vinent de setembre: l'AP-7 entre la frontera francesa i Tarragona i l'AP-2 entre Saragossa i el Mediterrani.

Reducció de despeses

En aquest context, els ingressos d'Abertis van caure un 18% l'any passat, fins als 4.054 milions d'euros, mentre que el resultat brut d'explotació (Ebitda) es va situar en els 2.628 milions, un 23% menys, procedint el 74% d'aquest import de fora d'Espanya.

Per a mitigar l'efecte de la Covid-19, la companyia va reduir les despeses operatives en 143 milions i va actualitzar les despeses de capital en 299 milions, la qual cosa li va permetre mantenir la seva liquiditat entorn dels 7.500 milions d'euros i el deute net en 23.971 milions d'euros.

Els actius totals de la companyia ascendeixen ara a 46.558 milions d'euros, la qual cosa suposa un increment del 9% respecte al tancament de l'exercici 2019, degut principalment a la integració dels nous negocis de Mèxic i els Estats Units.

Finalment, el consell d'administració d'Abertis ha proposat el pagament d'un dividend a compte de 2020 per un import total de 601 milions d'euros a la fi d'abril, que serà inclòs en l'ordre del dia de la pròxima junta d'accionistes del 20 d'abril.


Comentaris

envia el comentari