Les hipoteques de milions de catalans continuaran creixent durant els pròxims mesos. Tot i això, les últimes hores ha sorgit una data que ho pot canviar tot. Es tracta d'abril de 2024.
L'augment constant dels tipus d'interès ha repercutit de manera important sobre la butxaca dels ciutadans. Sobretot, entre aquells que tenien contractat un préstec hipotecari variable. Al llarg del darrer any han suportat notables increments en les seves quotes mensuals.
Però el mateix es pot dir d'aquells que tenen intenció d'aconseguir un habitatge en propietat. En l'actual situació econòmica, amb aquest índex pels núvols, molts es veuen obligats a tirar enrere les seves intencions. No els queda més remei que esperar que la situació es normalitzi.
Tothom espera amb certa impaciència per aquest canvi de rumb que no acaba d'arribar. De fet, no es preveu que el que resta d'any hi hagi grans novetats en aquest sentit.
Quan començarà a millorar la situació?
En principi, s'estima que a partir del gener de 2024 hi pugui haver variacions en positiu. Així ho contempla el panell de previsions de la fundació de caixes d'estalvis Funcas. Els que actualitzin les seves hipoteques un parell de vegades l'any tindran la possibilitat d'apreciar una reducció de les seves mensualitats.
Tot i això, aquells que només la revisin una vegada l'any, si es compleixen aquestes previsions, haurien d'esperar fins a l'abril com a mínim. Així ho recull El Periódico a la seva edició digital.
Durant les darreres setmanes s'han produït avençaments importants perquè els tipus s'estabilitzin i comencin a caure. Des del Banc Central Europeu assenyalen que cada cop estem més prop per aconseguir l'objectiu d'arribar al 2 % d'inflació. La presidenta d'aquesta entitat, Christine Lagarde, ho confirmava fa uns dies en una entrevista a Le Figaro.
Tot i això, ja no va ser tan contundent en les seves explicacions quan va haver de donar resposta a les especulacions sorgides respecte a una possible paralització en la pujada dels tipus. Des de fa setmanes es contempla l'opció que a partir de la tardor hi hagi un cert fre en aquesta alça. De moment, va avisar que «potser hi haurà un augment de les taxes directrius o una pausa».
En qualsevol cas, qualsevol tipus de contenció en aquests paràmetres possiblement seria circumstancial. La mateixa Lagarde admetia que «una pausa, sigui quina sigui la data, al setembre o més tard, no seria necessàriament definitiva».
És cert que els darrers mesos hi ha hagut una desacceleració dels preus a la zona euro. Tanmateix, encara continuen estant disparats, arribant al 5,5 % al juny. Es troben força lluny del 2 % que demana la institució bancària europea.
La seva intenció és que, una vegada s'estabilitzi la inflació, puguin finalment reduir els tipus d'interès. Ara bé, tot fa indicar que caldrà esperar uns quants mesos més perquè rebem bones notícies.
Cauen les hipoteques un 25 %
L'escenari econòmic actual que suporta Europa no convida precisament a comprar habitatges a través d'un préstec hipotecari. Aquest comportament ha quedat reflectit en les darreres dades del juny, on s'aprecia un descens del 14,5 % en aquest tipus d'operacions. Més pronunciada ha estat, de fet, la caiguda de les hipoteques, que arriba al 25,8 %, publica El Español.
Sembla que la disminució del preu del metre quadrat un 2,6 % tampoc està animant els futurs propietaris. La mitjana d'aquests crèdits hipotecaris també es va reduir fins a situar-se en 147.227 euros. En aquesta mena d'adquisicions, el percentatge del préstec va suposar al voltant del 70,5 % del preu total de l'habitatge.