Les obres de la nova depuradora de Botarell ja estan en marxa. L'Agència Catalana de l'Aigua informa que han començat els treballs que han de servir per fer realitat la nova planta, que tindrà més capacitat i eficiència que l'actual. El pressupost del projecte és de 2,7 milions d'euros i bona part d'aquests —2,2 milions— són la partida més important de les inversions dels pressupostos d'enguany de la Generalitat al Baix Camp.
Durant el pròxim any s'han de dur a terme les obres de construcció de la nova depuradora, que l'han de deixar llesta per poder assumir el volum que correspon a una població de 2.000 habitants. Amb els 326 metres cúbics per dia que podrà tractar es millorarà la capacitat actual, amb una planta que podia assumir 200 metres cúbics per dia, que corresponen a uns 800 habitants. L'Agència recorda que, els darrers vint anys, Botarell ha duplicat el seu volum de població.
La nova depuradora de Botarell
La planta depuradora forma part de la planificació 2016-2021 i ha de servir, segons l'ACA, «per adequar-se a les necessitats de sanejament actuals i futures». Substituirà completament la planta actual i, de fet, es construirà a prop d'aquesta instal·lació, però més allunyada del nucli de població. Després de tractar les aigües del poble, es retornaran al barranc de l'Empedrat per garantir «una millora de la qualitat ambiental d'aquest curs fluvial».
Entre altres aspectes, l'entitat pública destaca que «la nova instal·lació garantirà una correcta eliminació del nitrogen» com una de les millores substancials respecte a l'actual planta depuradora. El pressupost de 2,7 milions d'euros també inclou el funcionament durant el primer any d'aquest equipament. Serà de tipus compacte, amb tractament de fangs activats i d'aireació prolongada i reducció de nutrients.
Segons les dades de l'ACA, a tota Catalunya hi ha 525 depuradores en funcionament, que donen cobertura a «més del 97,1% de la població». En concret a la comarca del Baix Camp, hi ha divuit instal·lacions d'aquesta mena que estiguin en funcionament, i que «depuren les aigües residuals generades pel 95% de la seva població».