L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha defensat aquest divendres 31 de gener al matí el correcte funcionament de la depuradora comarcal de Santa Oliva. En una visita que tècnics, alcaldes i ecologistes de la comarca han fet a les instal·lacions, la directora de l'àrea de sanejament de l'ACA, Isabel Gandullo, ha assegurat que l'EDAR «depura l'aigua perfectament» i té «uns nivells de compliment molt alts».
Gandullo s'ha referit també a l'aparició el passat mes de desembre de diversos crancs i anguiles morts a la desembocadura de la riera de la Bisbal, a prop de les Madrigueres. En aquell moment, des del grup ecologista Geven van apuntar que aquell fet suposava «una anomalia» que posava en dubte «l'aigua que baixa per la llera». Aquesta és l'aigua que s'expulsa de la depuradora i baixa pel torrent del Lluc fins a la platja de Sant Salvador. Per aquest motiu, el Geven es preguntava si hi podia haver un mal funcionament de l'EDAR.
Barreja d'aigua dolça i aigua salada
La directora de l'àrea de sanejament de l'ACA ha negat cap mal funcionament de la depuradora, afirmant que l'aigua compleix els nivells de qualitat requerits. Des de l'ACA atribueixen l'aparició dels crancs i les anguiles mortes al fet que «quan hi ha rieres que desemboquen a les platges es poden crear barreres de sorra que provoquen que l'aigua s'entolli en alguns punts». En aquests entollaments es pot barrejar «l'aigua dolça amb l'aigua salada, creant un ecosistema que no és apta per a les espècies».
L'ACA creu que aquesta és l'explicació «més natural» al que va passar fa un mes, negant que s'hagués produït cap vessament incontrolat. De fet, Gandullo ha destacat la tasca que està fent l'equip de gestió de la planta «en el control i la detecció d'abocaments incontrolats». El novembre del 2018, l'Ajuntament de Banyeres havia denunciat un abocament il·legal a la riera de Sant Miquel.