Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge de l'esllavissada a la T-3225, a Siurana

L'ACA destinarà 300.000 euros a arreglar els desperfectes causats pels aiguats de l'octubre al Priorat

El Govern aprovarà en els propers dies un decret que habilitarà l'ens a actuar a les lleres de la conca de l'Ebre

Imatge de la reunió que ha mantingut el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, amb els alcaldes del Priorat
Imatge de la reunió que ha mantingut el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, amb els alcaldes del Priorat | ACN

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) invertirà 300.000 euros a arreglar els desperfectes causats pels aiguats de l'octubre en diferents municipis del Priorat. La meitat seran per arreglar les lleres dels rius, i l'altra meitat seran per arranjar els sistemes d'abastament i sanejament d'aigua. Ho ha assegurat aquest divendres el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, després d'una reunió que ha mantingut amb els alcaldes de la comarca per avaluar els danys a la seu del Consell Comarcal del Priorat. Calvet ha concretat que en els propers dies el Govern aprovarà un decret que habilitarà l'ACA a actuar a les lleres de la conca de l'Ebre d'ara endavant.

El Priorat forma part de la conca de l'Ebre i del Xúquer i per aquesta raó, ha apuntat el conseller, la Generalitat no hi ha pogut actuar d'emergència. Calvet ha criticat que la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), dependent de l'Estat, no hagi respost a les necessitats del territori i ha avançat que en els propers dies el Govern aprovarà un decret que habilitarà l'ACA a actuar a les lleres dels rius de la conca de l'Ebre.

«Ens permetrà actuar de manera estructural. Hi podrem fer accions de manera rutinària, per mantenir rius i lleres, i així podrem fer programes de manteniment per afrontar millor situacions com les que vam viure», ha indicat el conseller en referència als aiguats.

Un cop s'hagi aprovat el decret, l'ACA farà les reparacions a les lleres dels rius de la comarca i en els sistemes d'abastament i sanejament que van quedar afectats. Tot plegat suposarà un cost de 300.000 euros. Algunes actuacions d'urgència, ha concretat el conseller, ja les han dut a terme els ajuntaments pel seu compte. En alguns casos els imports els acabarà assumint la Generalitat mentre que en altres ho faran els consistoris.

Imatge de l'esllavissada a la T-3225, a Siurana
Imatge de l'esllavissada a la T-3225, a Siurana | Diputació de Tarragona

El president del Consell Comarcal del Priorat, Xavier Gràcia, ha assenyalat que els pobles més afectats van ser Ulldemolins i Cornudella, i ha agraït que «des del primer moment» la delegació del Govern a Tarragona «va agafar el telèfon» per ajudar. A banda dels desperfectes en el sistema hidràulic que assumirà l'ACA, hi va haver danys en infraestructures, com camins. L'abast d'aquestes destrosses encara no han estat del tot quantificades per part de tots els municipis.

També hi va haver afectacions en zones del Parc Natural de la Serra de Montsant, ha exposat el conseller. «N'hi ha que són d'un cert abast, el departament de Territori n'és responsable i ho volem afrontar en els propers mesos», ha avançat Calvet.

Taula del Siurana

En la reunió amb els alcaldes també s'ha parlat de la Taula del Siurana. Calvet no ha concretat quan es tornarà a convocar perquè, segons ha comentat, estan pendents que la CHE publiqui «el que considera que és el cabal ecològic del Siurana». El conseller espera que no s'allargui més enllà del mes de gener. «A partir de la publicació d'aquesta xifra podrem acabar d'encaixar números i prendre decisions», ha afirmat.

Amb tot, ha apuntat que es farà una reunió sectorial sobre els usos de l'aigua del Siurana al Baix Camp durant el desembre i, un cop se sàpiga la xifra de cabal ecològic, hi haurà alguna altra taula sectorial per, després, tornar a convocar la Taula del Siurana. Calvet ha reiterat la voluntat del Govern que es tingui en compte «la funció ecològica del riu».

Finalment, en la trobada també s'ha exposat que es continua treballant des del departament de Territori en «donar robustesa» al projecte de candidatura del paisatge del Priorat com a Patrimoni Mundial de la Unesco. Una candidatura que va ser retirada poc abans que se sotmetés a votació davant els dubtes que hi havia de la seva aprovació.

També et pot interessar