L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha anunciat el desplegament d'un pla de millora integral a tota la conca del Foix els propers deu anys. Tot i que la intenció és concretar les actuacions dins el programa del sexenni 2022-2025, el director de l'ACA, Lluís Ridao, ha avançat que reprendran la construcció de la dessaladora de Cunit. L'obra la va anunciar la Generalitat l'any 2009 i mai va arribar a tirar endavant. Ara, en canvi, Ridao l'ha destacat com a projecte bàsic per fomentar la reutilització de l'aigua. El director de l'ACA ho ha anunciat en una visita a les obres d'ampliació de la depuradora de Vilafranca, on s'hi està fent una inversió d'11 milions d'euros com a punt de partida de tot el pla de millora del Foix.
[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]
Ridao ha admès que el pla integral per millorar tota la conca del riu es troba en una fase molt incipient, de manera que tot just estan recollint les peticions del territori per incloure-les al pla d'inversions de 1.000 MEUR que l'ACA desplegarà entre el 2022 i el 2025. Tot i que són pendents de distribuir aquest finançament arreu de Catalunya, Ridao ha subratllat que el Foix serà un àmbit prioritari, i ha lamentat l'estat actual de l'aigua del pantà.
«Volem recuperar el bosc de ribera, que hi hagi amfibis i tornar a tenir el riu de qualitat que recordem quan érem menuts», ha destacat el director de l'ACA, que ha evitat marcar terminis i només ha assenyalat que els resultats es podran comprovar «d'aquí a 10 o 15 anys». «Hem de recuperar el riu», ha resumit.
L'única obra que ha concretat que es desplegarà el proper sexenni és la construcció de la dessaladora de Cunit, que el 2009 es va pressupostar en 80 MEUR. Ridao ha apuntat que volen recuperar el projecte presentat per l'aleshores conseller Francesc Baltasar amb la intenció de fomentar la reutilització de l'aigua, un dels pilars que més vol reforçar l'ACA els propers anys.
Al mateix temps, ha assenyalat que aquesta instal·lació servirà per garantir l'abastiment del Penedès, que ara només es proveeix de l'aigua que arriba a través de la conducció de la Llosa del Cavall. «Necessitem una segona canonada per abastir aigua de boca, per poder reaccionar si hi ha una avaria», ha defensat.
Pel que fa als vessaments fecals a la desembocadura del Foix a Cubelles, ho ha desvinculat del pla integral d'inversions. Ha assegurat que aquest històric conflicte mediambiental té l'origen en el sistema de clavegueram, que és de gestió municipal, i ha insistit que el sobreeiximent d'aigües fecals quan plou «és una cosa que passa arreu». Amb tot, ha dit que «quan estigui resolta la millora del sanejament de l'aigua, s'afrontaran actuacions per reduir aquesta contaminació».
L'ampliació de la depuradora de Vilafranca, punt de partida
Ridao ha assenyalat que l'ampliació de la depuradora de Vilafranca marca l'inici de tot el projecte de millora de la conca del Foix. Les obres, que ha visitat aquest divendres, es preveu que estiguin enllestides abans del proper estiu, amb l'objectiu de reduir les concentracions de fòsfor de l'aigua que s'aboca al Foix i que posteriorment s'estanca al pantà de Castellet i la Gornal.
«Lliurarem al riu aigua de més qualitat», ha subratllat, mentre ha recordat que la reforma de les instal·lacions també permetrà ampliar la capacitat de gestió. Un benefici que ha celebrat Sergi Vallès, president de la Mancomunitat Penedès-Garraf —gestors de la depuradora—. Vallès ha apuntat que això permetrà disposar de més col·lectors i oferir servei a municipis que ara queden desatesos, com Pontons. Actualment, la depuradora gestiona l'aigua de 13 municipis i un gruix de 67.000 habitants.
A banda de la millora de la depuradora, Ridao ha explicat que al pla d'inversions de l'ACA del període 2016-2021 també està previst millorar tots els col·lectors del Penedès-Garraf, ja que s'hi han constatat diverses fugues i desperfectes. Ha garantit que el projecte ja està fet i només falta executar-lo.
En el mateix pla d'inversions més imminents, l'ACA té previst fer crescudes controlades de l'embassament de Castellet per millorar la morfologia de la llera del riu i la connexió del cabal fins el mar. Aquesta actuació complementarà l'actual alliberament de cabals ecològics, que va començar el juny del 2018.