Dos agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona parlant amb un motorista en un control policial

Primer dia de llibertat de moviments per tot Catalunya: què es pot fer i què no

A partir de la mitjanit ha acabat el confinament comarcal i s'han flexibilitzat restriccions en els àmbits de la restauració, l'educació, els esports o el comerç

El confinament comarcal s'ha acabat la mitjanit de diumenge a aquest dilluns i a partir de les sis del matí la mobilitat per tot el territori de Catalunya és lliure. La restricció de mobilitat interna va entrar en vigor el dia 7 d'abril, divendres, després que el Govern hagués permès moure's —bombolles de convivència i persones soles— per Catalunya durant la Setmana Santa. Un cop passat el període festiu, la Generalitat va reinstaurar les restriccions de mobilitat a l'àmbit de la comarca, davant un increment en els contagis de Covid-19.

Tot i que en els darrers dies s'havia especulat sobre la possibilitat d'obrir la circulació de la ciutadania a la seva vegueria corresponent, finalment el Procicat va optar per permetre-la a tot Catalunya, tot i que no se'n pot entrar i sortir lliurement. L'excepció és Andorra, tal com ja passava des de després de Setmana Santa, ja que l'Estat espanyol té oberta la frontera amb el país.

Flexibilització de restriccions

A banda de l'aixecament del confinament comarcal, aquest dilluns també s'han flexibilitzat algunes altres restriccions a Catalunya. Pel que fa a les trobades socials, a partir d'aquest dilluns es pot reunir gent de diferents bombolles de convivència, però mantenint el límit de sis persones. Així mateix, els bars i restaurants de centres comercials poden reobrir a partir d'avui, després de mesos tancats. Es manté la restricció horària que obliga els establiments d'hostaleria a tancar a les cinc de la tarda, tot i que el conseller d'Interior en funcions, Miquel Sàmper, ha obert la porta a permetre el servei de sopars els pròxims dies si les dades epidemiològiques acompanyen.

El toc de queda es manté en la mateixa franja horària que fins ara, entre les deu de la nit i les sis del matí. En l'àmbit educatiu, es recupera la presencialitat total en els cursos de batxillerat i cicles formatius, mentre que les universitats seguiran combinant les classes presencials amb les sessions telemàtiques. També es relaxen les restriccions a l'esport i les activitats religioses, ja que podrà haver-hi aforaments del 50% i no ja del 30% a centres esportius i de culte.

Pel que fa al comerç, s'elimina el límit de superfície de 800 metres quadrats i ja poden reobrir totes les botigues, tot i que amb un aforament màxim del 30% com fins ara. Això permetrà les grans superfícies no haver de restringir l'accés a part dels seus establiments, com ha passat des del mes de gener.