Les acadèmies d'activitats extraescolars han hagut de front a l'estat d'alarma pel coronavirus amb dues úniques vies d'escapatòria: integrar amb determinació la formació virtual o abaixar la persiana amb un expedient de regulació temporal d'ocupació. «Era renovar-se o morir», sintetitza la responsable d'una acadèmia de repàs de Valls, amb un centenar d'alumnes. Són petites i mitjanes empreses que se les han hagut d'enginyar fent ús d'aplicacions de fàcil accés per difondre el seu contingut pedagògic. El repte és mantenir el seu alumnat —i alhora el negoci— actiu. Les acadèmies de reforç escolar, d'idiomes, dansa o música que s'han llançat a la piscina amb les classes virtuals constaten un bon 'feedback'. Però no totes ho aconsegueixen.
La crisi del coronavirus tancava fa un mes enrere tots els centres educatius de Catalunya. «Aquell primer divendres sense escola ja ens vam reunir tot l'equip per decidir com ens ho faríem», explica Cristina Torres, directora d'una acadèmia de repàs a Valls. Després d'uns primers dies complicats per adaptar-se a la nova situació, ara tot rutlla. Un 90% de l'alumnat segueix les classes online, fins i tot els més grans, de 3r i 4t d'ESO i Batxillerat, que ja poden decidir-ho per voluntat pròpia.
[predef]tarragona-digital-grup-583[/predef]
Només un 10% s'ha donat de baixa temporal —per motius econòmics. «Es tracta d'arribar als alumnes de la forma més normal possible i, de fet, no hi ha gaire diferència, deixant de banda el retard d'establir connexió amb tot el grup», constata Torres. Acadèmies d'idiomes també s'han hagut de posar al dia. La manresana Kids&Us, familiaritzada amb les noves tecnologies, s'hi ha llançat forma decidida. Manté les classes online i posa a disposició dels alumnes múltiples continguts digitals.
Posant música al confinament
Les escoles de música més preparades per incorporar les noves tecnologies en el seu mètode d'ensenyament han pogut mantenir les classes per videoconferència i esquivar l'expedient de regulació temporal d'ocupació. Les escoles i conservatoris de música de la Diputació a Tarragona, Reus i Tortosa també s'han organitzat, havent parlat prèviament amb cada família per saber de quines eines tecnològiques disposaven i preparant un programa perquè tothom hi pogués tenir accés.
Així, s'utilitza una plataforma de classes virtuals on cada dimarts s'hi pengen les pràctiques a fer. Cada alumne té un accés privat i una comunicació directa amb els professors de cada assignatura. Hi ha classes en directe professor-alumne a través de diferents plataformes —skype, hangouts, zoom, etc. «Tot en funció de cada alumne; ens hem adaptat a les particularitats de cada família», expliquen fonts consultades. «I la implicació del professorat és exemplar», afegeixen.
Ballant per casa
La dansa també s'ha hagut de buscar el seu espai, si bé en aquest cas, com també es fa amb les activitats esportives, la fórmula més emprada són vídeos penjats a youtube o classes en directe per instagram. Altres mantenen les classes personalitzades per grups. «En fem una dotzena a la setmana, i dels 75 alumnes, la gran majoria, uns 65, les estan seguint», explica la propietària D'iDansa a Reus, Ivette Sáez. Les escoles Adagi i Infinity Dansa a Valls també han optat per aquesta fórmula.
Les acadèmies rebaixen quotes. Altres faciliten un compte bancari, deixant a criteri del client l'aportació a fer. Ara les acadèmies estan treballant en com encarar el tercer trimestre de forma virtual, un cop passada la Setmana Santa. Hi ha centres que no han pogut pujar al carro de les noves tecnologies i s'han limitat a mantenir el contacte per correu electrònic o bé directament han optat per l'opció de tancar barraca, desistir de la formació, bloquejar les quotes i presentar un ERTO.