Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Afectats per accidents alerten els joves del Baix Penedès dels riscs de la conducció

Uns 500 estudiants dels instituts la comarca assisteixen al 'Canvi de marxa'

Professionals i testimonis reals d'afectats per accidents han alertat els joves del Baix Penedès.
Professionals i testimonis reals d'afectats per accidents han alertat els joves del Baix Penedès. | Cedida

 

El Teatre Àngel Guimerà (Tàg) del Vendrell ha acollit aquest dimarts 9 d'octubre una nova edició de l'activitat 'Canvi de marxa', organitzada per la fundació Mutual de Conductors amb el suport del Servei Català de Trànsit (SCT) i la col·laboració del Servei Comarcal de Joventut del Consell Comarcal del Baix Penedès, l’Oficina Jove Baix Penedès i l’Ajuntament del Vendrell.

Testimonis reals d'accidentats i familiars

L'activitat, que va dirigida als alumnes dels diferents instituts del Baix Penedès, té l’objectiu de conscienciar els joves d’entre 14 i 18 anys sobre les causes i conseqüències dels accidents de trànsit, així com fomentar conductes responsables i d’autoprotecció en aquest tram d’edat. Per a fer-ho, es compten amb testimonis reals que han estat afectats pels accidents de trànsit en diferents nivells, com ara una persona que ha patit un sinistre o un familiar d'una víctima

També expliquen la seva experiència professionals que intervenen en els accidents, com són un policia, un bomber i un membre del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM). Les explicacions de tots ells, així com diversos vídeos, s'intercalen en una representació fictícia d’una conversa entre dues germanes, una de les quals presencia un accident de trànsit quan es dirigeix en cotxe cap a la discoteca i truca a l’altra i li explica com ha procedit per avisar les autoritats i socórrer els afectats.

Alertar sobre els factors de risc en la conducció

Tot plegat vol ser la base d'un posterior treball als instituts per part dels mestres i els alumnes, que serveixi per prendre consciència sobre factors de risc com l’alcohol, les drogues, els medicaments, les distraccions, les presses, la fatiga, o l’excessiva laxitud dins del vehicle. També és una manera de promoure l’autoprotecció dels joves davant dels riscos a la via pública, així com transmetre la responsabilitat d’actuar, si cal, per garantir sempre una mobilitat segura.

En total, han assistit a l'acte uns 500 estudiants de primer de batxillerat dels quatre instituts del Vendrell —Andreu Nin, Baix Penedès, Mediterrània, i Sagrat Cor—, així com del Coster de la Torre de la Bisbal del Penedès, de l’Arboç i de l'Ernest Lluch de Cunit. L'activitat ha tingut lloc just una setmana després que una jove de 19 anys perdés la vida quan anava al capó d'un cotxe que es va accidentar al Vendrell, a l'urbanització Oasis. El noi que conduïa el cotxe va triplicar la taxa d'alcoholèmia i tenia el carnet sense punts.