Es calcula que la temperatura mitjana haurà pujat tres graus el 2050 a Catalunya a causa del canvi climàtic. De fet, l'increment entre els anys 2001 i 2018 ja va ser major del que indicaven les projeccions climàtiques del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) realitzades els anys 2010 i 2012.
Sense dubte, ens trobem davant d'uns efectes i uns riscos notables pels ecosistemes i els sectors socioeconòmics que en depenen, i en un moment clau per lluitar i treballar per a canviar la tendència actual.
Aconseguir mitigar, i fins i tot revertir, aquests efectes és responsabilitat de tots i cadascun de nosaltres i no cal que esperem més per tal de fer el que estigui a les nostres mans. Aprofitem el Dia Mundial d’Acció pel Clima per posar de manifest que el consistori reusenc està compromès amb l’emergència climàtica i també amb els compromisos acordats a la 1a Cimera Catalana per l’Acció Climàtica, amb l’objectiu que la nostra ciutat assoleixi la neutralitat de carboni el 2050.
A Reus ens comprometem amb el canvi
Les administracions públiques som les primeres que hem de donar exemple i fomentar i ajudar a la ciutadania a fer el pas i que s'involucri. I amb quines accions ho fem?
Des de la Regidoria de Recursos Humans i Medi Ambient, aquests dies impulsem una campanya a peu de carrer per conèixer el grau de coneixement i d'implicació de la ciutadania amb la sostenibilitat, el clima i el medi ambient, proposant participar en un joc de preguntes disponible també a les xarxes socials municipals amb un díptic i el recull de vídeos del joc.
Des del consistori potenciem el consum d'energia renovable, i en aquest sentit hem fet diverses inversions encaminades al canvi de lluminàries de la via pública i de les dependències municipals per tipus LED. Respecte l'emissió de contaminants associats al transport, el consistori reusenc aposta per la renovació de la flota de transports cap a tecnologia elèctrica i de gas, més eficient i menys contaminant.
Moltes accions que podem emprendre són gratuïtes i d'altres, tot i requerir un esforç econòmic, a la llarga representen un estalvi econòmic. Des de l’Ajuntament, aquesta setmana hem donat a conèixer el projecte pilot per desenvolupar una comunitat energètica d'autoconsum d'energia fotovoltaica a l’entorn del Barri Gaudí i impulsem un incentiu fiscal, amb una rebaixa del 50% de l’IBI, per incentivar la ciutadania en l'aposta per les energies renovables
Tot plegat, una suma d'esforços en benefici del planeta i el medi ambient que en definitiva és la casa de tots. I tu, què fas? T’hi sumes? Tu fas el canvi!
Daniel Rubio, regidor de Recursos Humans i Medi Ambient de l’Ajuntament de Reus
|