CaixaBank ha enviat un missatge molt important als seus clients. Es tracta d'una informació especialment valuosa per a tots aquells que envien diners des dels seus comptes bancaris. Aquesta manera de fer transaccions monetàries s'ha convertit en un costum, sobretot amb l'aparició de serveis com Bizum.
Amb l'avenç de les noves tecnologies, ens hem acostumat a una forma de vida més còmoda i immediata. Els mètodes per fer certes operacions han evolucionat i, per aquesta raó, els dispositius mòbils s'han convertit en una eina indispensable en el dia a dia per a molts ciutadans.
Un fet que, de vegades, pot resultar contraproduent tenint en compte l'auge dels ciberdelinqüents. I és que els estafadors compten cada cop amb més recursos i canals per robar diners als usuaris. Ara els estafadors han trobat una nova forma de dur a terme accions fraudulentes a través de Bizum.
Com funciona Bizum?
En els últims anys, l'ús dels diners en efectiu s'ha convertit en una tendència a la baixa. Molts prefereixen fer pagaments mitjançant procés digitalitzats o amb la targeta de crèdit.
I ara Bizum ha passat a ser una de les opcions més recurrents per fer transaccions monetàries. Aquest mètode de pagament, autoritzat per les empreses bancàries, permet als usuaris enviar i rebre diners a través del mòbil, de manera ràpida, eficaç, instantània i sense comissions.
El servei Bizum funciona amb el número de mòbil i no cal saber el codi IBAN del destinatari per fer les operacions. Per aquest motiu, és considerat un dels mètodes més segurs.
La majoria d'entitats financeres tenen el servei integrat a les seves aplicacions per a dispositius mòbils. Per fer-lo servir, cal registrar-se com a client del banc i vincular les dades personals, a les quals només tindrà accés el propietari del compte.
Així mateix, per garantir la seguretat del servei, Bizum compta amb uns límits d'import entre particulars. Els usuaris podran fer pagaments d'entre 0,50 cèntims a 500 euros, sense superar els 2.000 euros diaris. Les operacions també són limitades, de manera que es podran dur a terme un màxim de 60 moviments mensuals.
El missatge que CaixaBank envia als usuaris que fan servir Bizum
Bizum és un dels mètodes de pagament més utilitzats dels últims anys. Tot i això, per als ciberdelinqüents també s'ha convertit en una nova via per dur a terme operacions fraudulentes. A través d'aquest servei, els estafadors han trobat altres maneres de treure els diners als ciutadans.
En aquest sentit, CaixaBank ha llançat un avís adreçat als usuaris del servei per evitar que siguin víctimes d'aquestes estafes. Segons informa el banc, els estafadors inicien el contacte amb la víctima mitjançant aplicacions de compravenda de segona mà.
Els ciberdelinqüents es fan passar per compradors interessats i demanen al venedor que faci el seu pagament amb Bizum. Tot i això, en el moment de dur a terme la transacció, els estafadors envien una sol·licitud inversa. Si el venedor accepta l'operació sense adonar-se de les condicions, en lloc de rebre els diners, els enviarà a l'estafador.
Com evitar estafes a través de Bizum?
La nova operació que fan els ciberdelinqüents a través del servei Bizum es tracta d'una estafa on és fàcil de caure, però també d'evitar.
Per aquest motiu, CaixaBank adverteix els seus clients perquè llegeixin bé les condicions de qualsevol pagament abans d'acceptar-lo. Així mateix, l'empresa remarca la importància de tenir en compte el procés de revisió sempre que l'ingrés procedeixi d'algú desconegut.
En cas de fer pagaments incorrectes i voler desfer l'acció, els usuaris s'han de posar en contacte amb l'entitat bancària. Segons exposa CaixaBank, el procés per «justificar la retrocessió del pagament» es pot demanar a través del correu servicio.cliente@caixabank.com o trucant al 900 40 40 90.