Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

L'Ajuntament de Tarragona s'escuda en el director del Museu d'Història per justificar els acomiadaments

Lluís Balart, director del Museu, havia manifestat a TarragonaDigital haver emès un informe demanant la continuïtat dels 25 treballadors «durant la tardor»

Els treballadors acomiadats del Museu d'Història de Tarragona protestant durant el darrer plenari d el'ajuntament de Tarragona
Els treballadors acomiadats del Museu d'Història de Tarragona protestant durant el darrer plenari de l'ajuntament de Tarragona | Gerard Recasens

 

La situació dels 25 treballadors del Museu d'Història de Tarragona acomiadats per Recursos Humans de l'ajuntament no millora i encara es pot complicar més. En un comunicat enviat als mitjans de comunicació pel representant dels treballadors aquest asseguren que «l'Ajuntament no ha realitzat cap gest real per tal d'arribar a una solució satisfactòria i no ens readmetrà». Els treballadors fan referència a la reunió que van mantenir la tarda de dimecres, 24 d'octubre, amb la consellera responsable de Recursos Humans de l'ajuntament de Tarragona, Ivana Martínez. 

Les 25 persones acomiadades el passat 30 de setembre mostren, també, el seu malestar pel fet que «el que havia de ser una trobada per trobar una solució de consens va consistir  en presentar-nos un informe jurídic del secretari municipal en el qual es validava la legalitat del nostre comiat». Esperen, també, no haver d'acabar «als tribunals de Justícia, ja que a nosaltres ens suposaria mesos d'espera sense poder treballar i  al consistori li podria comportar una despesa econòmica importantíssima, ja que en cas de perdre hauria de pagar els sous de 25 persones durant aquests mesos».

TarragonaDigital ha tingut accés a l'informe del secretari general de l'ajuntament de Tarragona, Joan Anton Font, emès a petició del grup municipal d'Esquerra. 

L'informe del secretari general pels acomiadaments

Del document signat, el passat 19 d'octubre, pel secretari general de l'ajuntament de Tarragona se'n pot extreure  un relat de per què van ser contractats i per què van ser despatxats i com van ser seleccionats aquests treballadors despatxats. A les dues primeres preguntes, l'informe del secretari respon amb la figura del director del Museu d'Història, Lluís Balart. A la tercera, què fa referència a la borsa de treball, no es posiciona i aixeca dubtes sobre aquesta.

Els 25 treballadors acomiadats van obtenir la seva darrera relació de treball amb l'ajuntament en dues fases: 10 van entrar a treballar l'1 de març i fins al 30 de setembre i 15 de l'1 de juny i fins a la mateixa data, el 30 de setembre. Administrativament això es tradueix en dos expedients sobre nomenament de subalterns diferents.  Aquests expedients es basen en «un escrit del director del Museu d'Història de Tarragona, de data 19 de març de 2018, segons el qual, i pel normal funcionament dels recintes del Museu d'Història, és necessari, urgent i inajornable nomenar 10 subalterns  d'administració general des del 26 de març fins al 30 de setembre d'enguany».

Circ Romà de Tarragona
Circ Romà de Tarragona | Miguel Cabrerizo

 

La clau que desmantella l'argument dels treballadors, que sempre han mantingut que no eren temporals sinó interins i per tant no se'ls podia fer fora,  és, segons l'informe esmentat, que el director del Museu d'Història posa data d'inici i de finalització a la necessitat de treballadors.  Així ho recull l'informe del secretari «tenint en compte que els nomenaments efectuats es consideren correctes, i que aquests preveuen una data de cessament, arribada aquesta, no hi ha altra opció correcta que practicar el cessament».

A més a més, a l'hora d'entrar a valorar «la correcta o incorrecta temporalització de la necessitat i dels nomenaments», el secretari general es posiciona a favor del servei de personal de l'Ajuntament i assegura que aquest «ha actuat d'acord amb les necessitats justificades pel Museu d'Història, que en el seu escrit es limiten en el temps». Ara bé, en cas que «es torni a sol·licitar una nova cobertura temporal de places pel Museu  s'hauria de procedir a efectuar els nomenaments interins sense preveure una data específica de finalització».

A pesar de la importància que es dóna als informes del director del Museu d'Història, no tots han tingut la mateixa valoració per part de l'equip de govern, ja que quan Lluís Balart va demanar, el passat 12 de setembre, que els 25 treballadors del Museu continuessin als seus llocs de treball, no va ser escoltat, tal com va recollir TarragonaDigital el passat 4 d'octubre. 

Les borses de treball de l'Ajuntament de Tarragona

Pel que fa al procés de selecció d'aquests treballadors, concurs oposició per a la provisió de places de subaltern mitjançant una borsa de treball, és destacable com en, fins a un total de tres ocasions en les sis pàgines del document, el secretari general de l'ajuntament, la màxima autoritat administrativa del consistori, no es posiciona sobre si s'ha seguit l'ordre estricte de la borsa  i ara trasllada el focus al cap de servei de personal de l'ajuntament.

Font assegura que el cap de servei de personal ha dit quines són les persones de la borsa de treball que han de ser contractades i quines no pel que fa a les necessitats del Museu d'Història. Ara bé, quan s'ha de pronunciar sobre si s'ha seguit l'ordre que pertocava, el secretari general assegura que «no procedeix a comprovar, en aquest informe, que si s'ha seguit l'ordre estricte de la borsa de treball, ja que comportaria comprovar, expedient per expedient, les persones que ja han estat nomenades i les que han renunciat. En tot cas, aquesta és una tasca que correspon al servei de personal de l'Ajuntament i que s'ha de presumir com a correcta».

Joan Anton Font conclou recordant «les prevencions apuntades en aquest informe pel que fa a la comprovació de l'ordre previst a les bores de treball».