Feng shui: qué es y cómo mejorar tu armonía con el mapa bagua de tu casa

Aconsegueix l'harmonia amb el fengshui

Una disciplina que et permetrà potenciar l'energia vital a casa teva

El primer text que ha transcendit fins als nostres dies en què s'esmenta el fengshui data del 300 abans de Crist. Aquesta disciplina, que també rep el nom de geomància xinesa, ha esdevingut una ciència eficient per tal de canalitzar dins de casa l'energia vital de les persones —anomenada qi. Tot seguit, et revelarem els avantatges que pot aportar-te el fengshui per atraure la millor energia al lloc on vius.

Definició de fengshui

El fengshui, dins de les teories orientals sobre la metafísica, constitueix la ciència del qi o l'energia vital, tal com indica el seu nom, dins del paisatge i la terra. Té com a objectiu l'examen de la manera d'actuar  d'aquesta energia per tal de treure el màxim rendiment dels avantatges que pot proporcionar-nos a casa nostra. El fengshui té a la base el flux de qi i els punts cardinals, i mira de combinar-ho amb els elements de la natura a l'hora de determinar la manera en què es distribuiran els diferents elements a la nostra llar.

Això fa que sigui molt important considerar com estan disposats els rius i les muntanyes, en primer lloc. En segon lloc, a més, cal estudiar també la situació de les cases i els carrers. I, finalment, no s'han d'obviar tampoc les habitacions de la casa i la seva disposició. El fengshui és resultat de tot això, i pot dividir-se en un parell d'escoles: en primer lloc, n'hi ha una que es concentra en els punts cardinals i s'anomena San-Yuan. En segon lloc, l'altra remarca els elements de la natura i rep el nom de San-He.

En qualsevol cas, totes dues escoles consten d'un únic fonament, que és la teoria dels Cinc Elements. Hi ha cinc elements diferents que conformen el qi, l'energia que trobem a la natura: es tracta, en concret, de la fusta, el metall, la terra, l'aigua i, finalment, el foc. El fengshui es fonamenta en la combinació d'aquests cinc elements —és a dir, en la manera com es comprèn el flux del qi.

Així, la tradició ancestral del fengshui contribueix al flux de la bona energia i ens permet beneficiar-nos-en per mitjà de la manera en què disposem i potenciem aquests cinc elements a dins de casa nostra.

Feng shui: qué es y cómo mejorar tu armonía con el mapa bagua de tu casa
Aquesta disciplina ha esdevingut una ciència eficient per tal de canalitzar dins de casa l'energia vital  | Horóscopo Mágico

 

El mapa bagua guia aquesta ciència

En concret, la ciència del fengshui es fonamenta en la creença que, si l'energia vital es mou seguint una línia recta, es dotarà de connotacions que no són positives. En canvi, el flux de la nostra energia és positiu gràcies als contorns. A través d'una correcta disposició de l'espai físic que ens envolta, podrem arribar a concentrar l'energia vital o bé fer que no quedi dispersada dins del nostre immoble, cosa que seria equivalent. 

El vent i l'aigua constitueixen dos elements essencials per tal que el qi flueixi correctament, i el fengshui ens pot ajudar a fer-ne un ús adequat.

El mapa bagua és molt important en aquest sentit dins del fengshui: anomenat també pa-kua, es tracta d'un símbol mil·lenari conformat per un total de vuit trigrames —que són figures amb un total de tres línies i que en tenen algunes de tallades i d'altres de completes— disposats en forma de cercle. 

Cadascun d'aquests vuit trigrames simbolitza el triangle conformat per la Terra, el Cosmos i l'Ésser humà, i les seves línies tallades representen el yin. En canvi, les línies completes són la representació del yang, i de la fusió entre el triangle que hem esmentat i el yin i el yang se'n desprèn un total de vuit símbols diferents que són la representació de les diferents manifestacions que pot arribar a tenir el cosmos.

Aquest fet que podem veure que té una complexitat important i que constitueix un dels sistemes amb més antiguitat dels números binaris és, realment, el mapa que pot ajudar-nos a treure el màxim profit de l'espai físic tal com proposa el fengshui, perquè ens ajuda a dur a terme una barreja de materials, colors i orientacions a partir d'unes formes concretes a cada zona, que ens ajudaran a elaborar un mapa d'energia que tingui la capacitat d'actuar en tots els espais existents.

Els colors i la seva rellevància dins del fengshui

Ben aviat començarem a oferir-te pautes per tal que la pràctica del fengshui et resulti més familiar. Ara bé, primer de tot hauries de ser conscient de la gran rellevància dels colors per al fengshui. Si alguna vegada has notat la influència dels colors pel que fa al teu humor o estat, no et serà difícil comprendre que dins del fengshui la seva transcendència és monumental.

Feng shui: qué es y cómo mejorar tu armonía con el mapa bagua de tu casa
Dins del fengshui, els colors són un element essencial | Horóscopo Mágico

 

La teoria dels cinc elements ens diu que el color verd està vinculat amb la fusta, que el groc es relaciona amb la terra, que el color blau té un vincle amb l'aigua, que el vermell està connectat amb el foc i que els colors gris i blanc s'associen al metall. Així, els colors també tenen sentits diferents i ens connecten amb determinades nocions com l'artificialitat, la natura, la foscor, la claredat, la concentració, la dispersió, la calma, etc.

Per a l'habitació on dormim, per exemple, és ideal recórrer als colors moderats que transmetin serenor i calma, tot i que resulta molt indicat trencar aquest color amb algun toc vermellós, taronja o groguenc, com ara a la roba de llit, per tal d'evitar la pèrdua de passió de la parella en qüestió. Ara bé, pel que fa a la sala d'estar, és interessant que hi proliferin els ocres, perquè són uns colors que contribueixen a millorar la comunicació.

Els colors terra són perfectes per a la zona del bany. Per això, és ideal recórrer als tons ataronjats o verdosos en aquesta part de la casa. D'altra banda, a la cuina hi escauen molt els colors càlids i també el vermell, i als indrets destinats a estudiar i/o a reposar ens anirà bé tenir-hi colors suaus i més aviat neutres.

Comencem amb algunes idees per al dormitori

Tot i que el fengshui pot complicar-se de manera important, fer els primers passos en la seva direcció realment no és tan complicat: únicament et caldran algunes pautes. De mica en mica n'assimilaràs les nocions més rellevants, fins que aconsegueixis dominar-lo a la perfecció.

Feng shui: cama y dormitorio
En funció de com disposis els elements del teu dormitori, concentraràs l'energia vital o no | Ikea

 

Les persones que són expertes en la ciència del fengshui afirmen que el dormitori és un dels racons més rellevants de la teva llar, perquè el moment del descans ens fa tenir una vulnerabilitat més important cap a qualsevol classe d'energia, tant si és nociva com si és positiva. Per aquesta raó t'aconsellem que comencis centrant la teva atenció en el dormitori si tens ganes d'experimentar del tot el fengshui com a disciplina.

1. Aconseguir l'estabilitat

La forma geomètrica vinculada amb la terra com a element és el quadrat i, per aquesta raó, si volem gaudir de l'equilibri de l'energia vital és interessant que fem que la nostra habitació adquireixi aquesta forma. 

Un altre tret rellevant té a veure amb el lloc en què col·locaràs el llit i en com el situaràs: si vols reposar com cal, et caldrà reforçar l'atracció d'energia yin. Per aconseguir-ho, hauràs de tenir en compte una cosa: tant les portes com les finestres, que es relacionen amb l'accés de la llum a l'immoble i amb el moviment, són elements que atrauen l'energia yang. En canvi, tant les parets com els envans són elements que capten sobretot l'energia yin, vinculada amb la calma i la quietud. Així doncs, et caldrà disposar el capçal del llit en direcció d'alguna paret o envà, que no tingui cap porta o finestra. D'aquesta manera, aconseguiràs atraure l'energia yin al màxim. És tan senzill com això, no hi ha cap complicació extra.

2. La dispersió, ben lluny

En el moment en què hagis passat per aquest primer punt fonamental, concentra't en l'arrel de les coses: l'objectiu no és únicament aconseguir concentrar una quantitat important d'energia, sinó que també té a veure amb el fet de poder prevenir que s'acabi dispersant. Per tal d'arribar-hi existeixen diverses pautes fonamentals, i tant les llums com els colors poden ser dos aliats molt poderosos.

Resulta molt important centrar-se en l'element visual, i per això és interessant prescindir dels llums massa llampants i dels colors excessivament vius. Mira de limitar tant com puguis els aparells lluminosos de l'estil dels despertadors, mòbils, tauletes, aparells de televisió, etc. Aquests aparells, combinats amb els sorolls i el desordre, contribueixen a deixar la teva estança sense ni una gota d'energia i a fer que no puguis gaudir del descans que et caldria.

També pot ser-te beneficiós el fet de no acumular un nombre excessiu de miralls,  i si en tens hauries de mirar d'evitar que reflecteixin el teu llit. De la mateixa manera, és fonamental que al llit hi tinguis un capçal, per tal que l'energia yin no quedi dispersa.

3. Gaudir d'equilibri

Si vols que el teu dormitori t'ajudi encara més a aconseguir l'harmonia, el fengshui també contempla altres elements per fer que l'habitació on passes tantes hores de la teva vida esdevingui un indret agradable i ple d'intimitat. És interessant disposar d'un llit de grans dimensions, que a la vora no tingui entrades de llum o d'altres obertures i que, als seus laterals, consti d'una distribució per igual dels elements.

Per aconseguir una atmosfera relaxada i agradable, els teus millors aliats seran tant els colors que tenen suavitat com els llums que transmeten caliu. Si disposes els elements de l'estança de forma endreçada i ho combines amb harmonia amb tons blau cel, verd clar, rosa, salmó, vainilla i pastel, l'harmonia està assegurada. Cal tenir en compte, a banda d'això, que les formes abruptes i dissonants no t'ajudaran gens.

De la mateixa manera, la llum és fonamental. Caldria que tinguessis més fonts de llum directa que només algun aparell al sostre. De fet, si col·loques llums de manera estratègica a l'indret on et trobis podràs crear ambients diferents en una única sala i, d'aquesta manera, fomentaràs les pràctiques meditatives, la intimitat i la sensació de recolliment.

Miralls i plantes a la sala d'estar

Si vols reforçar al màxim nivell els efectes beneficiosos de l'energia vital al lloc on vius, has de tenir en compte que hi ha un parell d'elements indispensables per a la teva decoració.

Cara i creu dels miralls

Feng shui: qué es y cómo mejorar tu armonía con el mapa bagua de tu casa
Hem d'anar en compte a l'hora de recórrer als miralls | Horóscopo Mágico

 

Un dels objectes màgics que disposen d'unes virtuts més destacables a l'hora de treure-li suc a l'espai són els miralls, malgrat que alhora també existeix la possibilitat que fomentin la dispersió. Com a mostra d'això, és important tenir en compte que al davant de la porta del lavabo de casa caldria evitar situar-hi cap mirall: en cas que ho fem, és molt possible que l'energia se'ns escapi.

Has pogut observar, a més, que els miralls de grans dimensions no resulten gaire beneficiosos a l'habitació on dorms. Això no obstant, si en situes algun a la zona del menjador, reforçaràs l'àmbit social de l'estança i hi fomentaràs la bona comunicació.

Dins de la ciència del fengshui, existeixen les zones anomenades absents: es tracta de buits importants d'espai en indrets del nostre habitatge amb una forma d'U o d'L. Els miralls són una bona opció a l'hora de decorar aquests racons, perquè contribueixen a augmentar la sensació de profunditat i també d'espai. Igualment, es pot reforçar l'amor propi situant un mirall allargat a la zona nord-est de la teva llar.

Ets conscient també que els miralls serveixen perquè les problemàtiques es tornin a col·locar on cal? En cas que hi hagi alguna cosa del teu entorn que t'importuni, com una persona que viu a prop teu o algun paisatge poc agraciat, pots col·locar un mirall que miri cap al teu problema  per tal que retorni al seu lloc original i et deixi de molestar.

Beneficis de les plantes

Feng shui: qué es y cómo mejorar tu armonía con el mapa bagua de tu casa
Les plantes també tenen una gran rellevància per al fengshui | Horóscopo Mágico

 

Existeixen dos indrets que resulten molt interessants per posar-hi plantes: l'entrada de casa i la cuina. La cuina és l'indret per excel·lència associat a la fecunditat, a la bona fortuna econòmica i a la prosperitat i, si hi col·loquem alguna planta aromàtica, podrem atraure més fàcilment l'energia positiva. A més, si posem alguna planta a l'entrada de casa nostra el qi podrà arribar-hi més fàcilment.

A més, hi ha determinats vegetals que ens ajuden a atraure la benaurança i la riquesa, com ara la planta de l'abundància o planta dels diners. L'indret més indicat per situar-les és la cuina, i hauríem de vigilar que creixin en posició vertical.

Dins del fengshui, una de les aplicacions més rellevants que tenen és el fet d'atraure elements beneficiosos i d'expulsar els que són negatius, i per això s'aconsella tenir-ne algunes a l'entrada de la casa, a les finestres i als balcons: ens ajudaran a filtrar i a establir barreres amb la llum massa forta o el soroll massa molest.

Si es volen col·locar plantes a la sala d'estar, les més indicades són les que disposen de flors amb forma ovalada i rodona, tot i que s'ha d'anar amb compte i no descuidar-les mai. Igualment, les que tenen les fulles punxegudes o que són verticals contribueixen a l'activació de l'energia vital i, per això, resulta més adequat situar-les a les cantonades o bé als indrets més foscos.

També et pot interessar...

  • Descobreix tots els beneficis del reiki
  • Tot sobre la glàndula pineal, vinculada amb el tercer ull
  • Com et veuen els altres en funció del teu horòscop?