L'acord programàtic del govern de coalició entre el PSOE i Unides Podem contempla abordar «el conflicte polític català» amb l'impuls de «la via política a través del diàleg, la negociació i l'acord entre les parts que permeti superar la situació actual». Són termes similars als comunicats conjunts emesos durant la negociació entre els socialistes i ERC.
Millora de les competències de les comunitats autònomes
El document, difós aquest dilluns, parla de millorar «la col·laboració i coordinació institucional» entre l'Estat i les autonomies reforçant organismes ja existents com la Conferència de Presidents -celebració de la qual volen que sigui anual- i creant-ne de nous. Així, el «marc de col·laboració» entre institucions estarà «definit pel principi de multilateralitat, la qual cosa no impedeix la presència de procediments i òrgans bilaterals», que «sempre es regiran pels principis de lleialtat i col·laboració entre territoris que fixa la Constitució».
El text, que té onze apartats desglossats en una cinquantena de pàgines, també afirma que el govern de coalició impulsarà la «millora i clarificació de la distribució competencial entre el govern central i les comunitats autònomes per implementar un model de repartiment més clar i precís que perimetri les facultats competencials concretes de cada entitat».
Traspàs de les competències pendents a Catalunya
L'acord també inclou el compromís de donar compliment als dictàmens del Tribunal Constitucional (TC) i traspassar a la Generalitat les competències pendents reconegudes a l'Estatut de Catalunya en matèria de gestió de beques universitàries, la formació sanitària especialitzada, el salvament marítim o l'execució de la legislació laboral en l'àmbit del treball, l'ocupació i la formació professional.
El document també assegura que «l'objectiu final» del nou govern serà «aprovar un nou sistema de finançament» de les autonomies que «resolgui les carències, asimetries i ambigüitats de l'actual». Inicialment, volen desenvolupar «la previsió de les regles i principis que han de regir-lo i el procediment per establir-lo amb la participació dels territoris».
Una altra mesura que inclou l'acord és el trasllat total o parcial de seus de diverses institucions i organismes estatals a diverses ciutats, sense concretar, amb l'objectiu d'assolir una «desconcentració institucional de l'Estat».