Sant Joan calent a Valls a causa de la vaga en la recollida d’escombraries. El 23 de juny, els treballadors de Cespa van convocar una aturada indefinida del servei pel descontentament general en la negociació del conveni col·lectiu que tenen amb l’empresa.
Segons els treballadors, «darrerament hi ha hagut massa intents reiterats per part de l’empresa d’anar a la baixa alimentant així la precarietat laboral». En aquest sentit, en la primera reunió de la negociació, l’empresa va dir, «no» a tots els punts de millora que proposaven els representants legals dels treballadors.
«Un d’aquests punts era reivindicar l’antiguitat, ja que en d’altres centres de la mateixa empresa la tenen. També es demanava un IPC en condicions» expliquen fonts de la CGT.
S’arriba a un acord
El dia 25 de juny, poques hores després de l’inici de la vaga, l’empresa i els treballadors van arribar a un preacord per al conveni col·lectiu. Va ser mitjançant la mediació d’Inspecció del Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya i representants del comitè d’empresa.
L’endemà, dia 26, la proposta va ser debatuda en l’assemblea de treballadors. Finalment, la vaga va quedar sense efecte. Així, l’acord contempla el reconeixement de l’antiguitat dels treballadors al conveni amb sis triennis. També, l’augment del 2% i una pujada global del 8,25% en els propers anys.
No és la primera vegada
No obstant això, no és la primera vegada que s’evidencien desacords entre l’empresa i els treballadors. A principis de 2021 el col·lectiu de jardiners ja es va plantar amb la problemàtica que existia amb el preu de les guàrdies.
Segons la CGT, «l’Ajuntament de Valls té una responsabilitat directa en aquests conflictes. No es pot deixar un servei públic tan necessari en mans d’empreses que precaritzen plantilles només per guanyar fins a l'últim cèntim».
Cal tenir en compte que la UTE Valls Cespa del grup Ferrovial Servicios és el servei de recollida, neteja viaria i jardineria que té contractat l’Ajuntament de Valls.