Aquest divendres al vespre, el Port de Tarragona ha obert les portes del Refugi 1 del Moll de Costa per celebrar l’acte institucional de commemoració del 150è aniversaridel Port, que es va iniciar el passat mes de novembre. L’esdeveniment, que ha reunit més de 800 persones relacionades amb el port, la ciutat i el territori, ha estat presidit pel president de la Generalitat, Quim Torra; el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Damià Calvet; el president de Puertos del Estado, Francisco Toledo; el subdelegat del Govern a Tarragona, Joan Sabaté, i el president del Port de Tarragona, Josep Maria Cruset.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
L’acte ha comptat com a protagonistes amb una àmplia representació de la comunitat portuària, així com del món empresarial, social, cultural i veïnal del Port. Cruset ha assenyalat que «aquesta trobada vol explicar com les persones, entitats i institucions del territori han sabut lluitar braç a braç per superar els reptes durant els darrers 150 anys per fer créixer un port que compta amb més de dos mil anys d’història». Per la seva banda, el president Torra i Francisco Toledo també han tingut paraules d’elogi per parlar de la història del Port de Tarragona, en un acte que no només ha fet un recorregut per la història de la infraestructura, sinó que també ha estat un homenatge a totes les persones, empreses, entitats i institucions del territori que conformen la comunitat portuària de Tarragona, i ha posat sobre la taula els reptes de futur del Port.
Baldomero Climent, el fil conductor del reconeixement a treballadors i treballadores
El Port de Tarragona ha dividit l’acte en quatre blocs de reconeixements, cadascun d’ells acompanyat per un breu i intens audiovisual, on les imatges han jugat un paper rellevant. La primera part ha estat dirigida a tots els treballadors i treballadores, tant als actuals com a aquells que en algun moment de la seva vida laboral van dedicar-se al Port de Tarragona. Aquesta dedicació, alguns cops, es va cobrar enormes sacrificis, com ha exemplificat la història explicada en el vídeo que ha introduït aquest bloc.
El vídeo en qüestió ha transportat al públic a la tarda del 2 de setembre de 1899. En aquell temps, la Junta d’Obres del Port tenia en marxa els projectes de creixement, i per proveir les obres de material, les pedres s’extreien de la pedrera del mateix port. En aquell espai, hi treballava un jove, casat, pare d’un fill i a l’espera d’un altre en poques setmanes, Baldomero Climent, que malauradament va patir un accident mortal mentre manipulava la grua per moure les pedres de la pedrera.
Aquesta commovedora història de Baldomero Climent ha estat el fil conductor per recuperar la memòria de les generacions de persones que han treballat al Port i per expressar el reconeixement a tots els treballadors i treballadores. Tot això s'ha exemplificat amb el lliurament d’un record als tres néts de Baldomero: la Montserrat, el Jordi i la Rosa Climent, de 87, 91 i 85 anys respectivament. Els actuals treballadors i treballadores de l’APT han estat representats pel director general del Port, Ramón García, i pel president del comitè d'empresa, Isidre Renuncio.
Les empreses que musculen el Port de Tarragona
El segon bloc de reconeixement ha homenatjat el paper de la comunitat portuària, el col·lectiu d'empreses que han format i formen part de la cadena logística que permet el tràfic de mercaderies i contribueix al funcionament del sistema productiu de l’entorn. L'audiovisual introductori ha mostrat als assistents un recorregut aeri per tots els molls del Port de Tarragona i de les empreses que hi operen.
Els representants de les principals companyies que operen a la infraestructura tarragonina han rebut un obsequi en reconeixement a la seva tasca, entre elles l’Associació d’Empreses Estibadores de TGN, l’Associació d’Empreses Transitàries de Tarragona, l’Associació APPORT, el Col·legi de Duanes de Tarragona, l’Associació d’Empreses Consignatàries de TGN, la Corporació de Pràctics del Port de TGN i Es-Tarraco.
Reconeixement a l’entorn social, cultural i veïnal
El tercer àmbit de reconeixements ha tingut com a protagonistes a les entitats, associacions de veïns, mitjans de comunicació i gent anònima. L'entorn social, cultural i veïnal que fa que el Port de Tarragona vagi més enllà dels seus límits. El vídeo introductori d'aquest bloc, ple de ritme i percussió, ha remarcat la riquesa que el Port comparteix amb la ciutat i amb el conjunt del territori.
Les entitats i associacions que han rebut un reconeixement són la Confraria de Pescadors, l'Associació de Veïns del Serrallo, l'Associació de Veïns del Barri del Port, el Gremi de Marejants, l'Associació del Pas de la Presa de Jesús del Serrallo, els Portants de Sant Pere, els Xiquets del Serrallo, els Diables Voramar, la Llar de Jubilats del Serrallo, els Gegants del Port, els Gegants del Serrallo, la Coral de Serrallo, la Parròquia de Sant Pere, l'Associació de Veïns Verge del Carme i l'Associació de Veïns Torres Jordi. Així mateix, el Port ha agraït la tasca dels professionals de la comunicació, lliurant un reconeixement a la Demarcació de Tarragona del Col·legi de Periodistes.
Els directius del Port de Tarragona i el mapping de cloenda
El quart i, darrer reconeixement, ha estat per a les persones vinculades als organismes de direcció del Port, entre ells s'ha premiat als membres actuals del Consell d’Administració del Port de Tarragona, així com a tots aquells que han ostentat el càrrec de president del Port de Tarragona, representats en l'acte d'aquest divendres per Josep Munné, Antoni Pujol, Josep Maria Maceira, Josep Anton Burgasé i Josep Andreu.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
La cloenda de l'acte, després dels parlaments finals, ha consistit en la projecció d'un vídeo 3D de grans dimensions, de gairebé 35 metres, a la paret del Refugi 1, situada darrere l’escenari. La pel·lícula d’animació, basada en els dibuixos de Joan Carles Blanc, autor de l’Atles Històric Il·lustrat del Port de Tarragona, ha fet un repàs dels més de dos mil anys d’història del Port, de la ciutat i del territori, posant especial èmfasi en la lluita tenaç a través dels segles dels habitants de Tarragona per recuperar el Port cada cop que l’adversitat bèl·lica o natural n’impedia l’ús.