L’Ajuntament de Tarragona celebrarà un acte en record a les víctimes del coronavirus i, alhora, d’homenatge a tots els col·lectius que han lluitat des del primer dia per fer front a la pandèmia. La data escollida és el pròxim 5 de juliol i el lloc, el Parc del Francolí. L’objectiu d’aquest reconeixement, apunten des del consistori, és agrair la feina de «tots els col·lectius essencials de la ciutat que, amb la seva tasca responsable, sacrifici i dedicació, han fet possible que la ciutadania hagi estat atesa en tot moment».
Un reconeixement al «compromís, la solidaritat i l'esforç»
«Es tracta d’un reconeixement públic als col·lectius tant de professionals, grups de voluntaris o persones anònimes que han treballat des de la primera línia, amb compromís, solidaritat i esforç», ha explicat el portaveu municipal, Xavier Puig. Puig ha afegit que «també és un reconeixement a les institucions i organismes que els representen i que serveixi de catalitzador de totes les expressions d’agraïment i reconeixement que la ciutadania ha mostrat als professionals i les professionals sanitàries i altres sectors implicats al llarg del confinament, en forma d’aplaudiments cada dia a les vuit del vespre».
L’Ajuntament ha triat el Parc del Francolí, al final del carrer Josep M. Tarrasa, perquè és «un espai obert i de gran capacitat» no massa lluny de l’Hospital Joan XXIII i de la zona on es troben les dependències de la Guàrdia Urbana de Tarragona i l’hotel de la plaça de les Corts Catalanes que es va fer servir com a hospital de contenció de malalts que s’estaven recuperant. Alhora, té una capacitat àmplia i per la seva estructura i accessibilitat permetrà respectar la distància social. Les persones assistents tindran el seu seient assignat, es podrà fer servir la zona de grades —de l’auditori existent a l’espai— i s’habilitaran 200 cadires per als convidats, tot i que també hi haurà espai per ser-hi dempeus.
L’acte durarà un màxim de 45 minuts i comptarà amb un conductor que s’encarregarà de presentar les persones que hi participaran. L’escriptora Lurdes Malgrat llegirà un text literari escrit expressament per a l’ocasió, i els professors de l’Escola Municipal de Música Medir Bonachi (piano), Alexis Lanza (violoncel), Xavier Pié (saxofon soprano) i Guillem Vellvé (violoncel) interpretaran unes peces musicals.
Les persones, protagonistes
L’homenatge, han explicat des de l’Ajuntament, brindarà especial protagonisme a les persones i és per això que hi haurà diverses històries implicades: una nena que durant el confinament va complir 5 anys, la primera a qui la Guàrdia Urbana va acostar-se a casa seva a felicitar-la; un noi de 16 anys, una persona de mitjana edat i mossèn Fort, qui va guanyar la Covid-19 i que, a més, és el capellà de l’Hospital Joan XXIII. Tots ells descobriran la placa i el religiós —en finalitzar un minut de silenci en record a les víctimes— parlarà en nom de tots els conciutadans. La cloenda de l’acte anirà a càrrec de l’alcalde Pau Ricomà.
Alhora, un parell de dies abans es plantarà a la zona de gespa una olivera, arbre propi de la regió mediterrània i símbol de la pau, el martiri, la saviesa i la fecunditat. L’oli d’oliva, per la seva part, és símbol de guarició, ja que se li han atribuït propietats medicinals. Al costat de l’arbre es col·locarà una inscripció en record a les víctimes i en homenatge als col·lectius que han lluitat per vèncer la pandèmia.