Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
5è aniversari biblioteca Pere Anguera Reus discover

La Biblioteca Pere Anguera de Reus celebra el cinquè aniversari amb un programa ple d'activitats

Biblioteques Municipals de Reus no ha volgut avançar els horaris, ja que dependran de l'evolució de la pandèmia

5è aniversari biblioteca Pere Anguera Reus discover
Imatge del cartell promocional dels actes de l'aniversari | Ajuntament de Reus
 

LaBiblioteca Pere Anguera celebra el seu cinquè aniversari  amb un calendari d'activitats que porta el nom de  FILS (Filosofia, Imatges i Lletres). El centre també ha fet balanç des que va obrir el 18 de novembre de l'any 2015, amb resultat molt positiu.

El regidor de Cultura i Política Lingüística de l'Ajuntament de Reus, Daniel Recasens, ha remarcat que «des d’aquell dia i fins a l’actualitat, s’ha desenvolupat un  projecte intensiu de foment  de la lectura  amb un programa d’activitats innovadores i també a partir d’un bon treball en xarxa amb els altres agents socials, educatius i culturals del territori».

Des de la seva obertura, el volum d'usuaris ha mostrat una tendència  ascendent, sumant-se a l’activitat de la Biblioteca Central Xavier Amorós. Ambdues formen part del Servei Municipal de Biblioteques de la ciutat.

Aquest any les xifres d'usuaris  es veuran segurament afectades per la  pandèmia, però des del consistori reusenc asseguren que fins a l'inici d'aquesta «l'evolució era clarament ascendent». Fins al desembre de l'any passat, van visitar la biblioteca 111.603 persones, es van fer 65.637 préstecs i 16.565 usos d’internet.

El llegat de  Pere Anguera, a qui deu el nom la biblioteca, també ha recollit bons números, ja que ha estat consultat per 230 persones. Es tracta d'un fons especialitzat en  història contemporània, interessant per a estudiosos d'arreu.

A banda dels visitants del centre, l'ajuntament també l'èxit dels diferents programes que s'hi han realitzat. En total s’han realitzat 620 activitats  que han estat seguides per gairebé 10.500 persones.

Tots els actes del cinquè aniversari

Des del Servei de Biblioteques Municipals se celebra el cinquè aniversari posant en marxa el projecte FILS, una acció que té l’objectiu de fer valdre el pensament i la reflexió a partir de l’art i la creació, per obrir-se de manera col·lectiva a noves realitats. L’any 2020 es dedica a la figura de  Pere Anguera i la seva poesia per donar a conèixer la faceta creativa del reconegut historiador.

Biblioteques Municipals ha informat que els dies i horaris de cada activitat no han estat confirmats, a causa de la canviant situació epidemiològica. D'aquesta manera, s'anirà avisant a través de les  xarxes socials dels horaris concrets de cada acte, tenint en compte l'evolució de la pandèmia.

El programa inclou:

  • Sessions de contes solidaris, amb la col·laboració de la regidoria de Participació, Bon Govern i Serveis Generals
  • L’exposició fotogràfica “Llegir a la Biblioteca Pere Anguera”, de Sergio Andrada als carrers del barri i amb la col·laboració del Centre de la Imatge Mas Iglesias CIMIR, que consta de 43 fotografies penjades en institucions i cases particulars.
  • Un itinerari poèticomusical a càrrec del Club de lectura de poesia de la BCXA amb acompanyament musical de Gerard Marsal, i poemes de Josep Carner, Gabriel Ferrater i Pere Anguera.
  • La presentació del fons Pere Anguera Nolla i acte de signatura de la donació a l’Arxiu Municipal. Precisament aquest acte es fa aquest dimecres dia 18 de novembre a la tarda i es pot seguir en directe a través de www.reus.cat/endirecte.
  • La reflexió “Lectura, Cultura i sostenibilitat”, a càrrec de Gemma Carbó, directora del Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí, un acte que serà presentat pel regidor de Cultura i Política Lingüística, Daniel Recasens, i que inclou  la intervenció de Sergio Andrada, fotògraf.
  • Un taller de rap i rima, una introducció a la creació poètica en format rap, en el qual es treballen elements d’anàlisi i tècniques de creació, la concepció d’una petita obra i la seva interpretació. Anirà a càrrec d'Adriana Palazón, cantant reusenca i tallerista de Versembrant: escola popular itinerant que pretén fomentar la consciència crítica del jovent, mitjançant l’art urbà i el hip hop. L’acte inclou la  intervenció de Laia Pérez i Esteve Justícia, alumnes de BAT del curs 1920 que van realitzar els seus TDR a l’entorn de la poesia.
  • El cicle “Pere Anguera: deu anys en el record” al Centre de Lectura. Més informació al web www.centrelectura.cat
  • La ruta “Llegir i caminar” pels escenaris de la Història de Reus de Pere Anguera a càrrec de M. Carme Just. Recorregut entre el Centre de Lectura i la Biblioteca Pere Anguera
  • La presentació de la revista de literatura Stoligut a càrrec del seu editor Jesús Argentó Raset
  • L’Acció “A l’inrevés” de Safareig poètic i les Biblioteques Municipals de Reus
  • L’espectacle “Homenatge a Pere Anguera: Lliure inspiració a partir d'un recull de poemes de Pere Anguera, sobre una escultura de Salvador Juanpere”, a càrrec de Magda Borrull. L’acompanya el ballarí Guillém Sanabra i Pep Macaya com a rapsode
  • Un concert a càrrec del grup “El pèsol Feréstec” l’única banda capaç d’adaptar un poema d’Ausiàs March al reggaeton, improvisar cançons o musicar una tesi doctoral. El pèsol aspira a ser el grup emergent eternament submergit. Poesia pop tal com raja. Ells són la Maria Cabrera (rapsòdia), en Marià Codina (bateria), la Joana Gomila (baix), en Gerard Segura (veu i guitarra) i la Carlota Serrahima (veu)
  • L’acció literària a les xarxes socials “Estiraelfil”, que vol fomentar la participació de la ciutadania i sobre la qual es poden consultar les bases a la web web biblioteques.reus.cat
  • L’exposició “Any Carner: Dir molt en un mig dir, seria mon afany”, a càrrec de la Institució de les Lletres Catalanes ,amb la col·laboració del Servei de Biblioteques de la Generalitat.
  • I, finalment l’exposició bibliogràfica de l’obra poètica de Pere Anguera.