Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
El mural del Memorial Esteve Cañellas a Torredembarra

Torredembarra homenatja Esteve Cañellas, mort en un camp de concentració nazi el 1942

l'Ajuntament de Torredembarra ha preparat un seguit d'actes dins el Dia Internacional de commemoració en memòria de les víctimes de l’Holocaust

El mural del Memorial Esteve Cañellas a Torredembarra
Imatge del Memorial Esteve Cañellas a Torredembarra | Cedida

El genocidi dut a terme pels nazis contra el poble jueu majoritàriament, conegut com a Holocaust, durant els anys 1941 i 1942 va suposar víctimes arreu del món. A Torredembarra,  Esteve Cañellas Margalló va ser deportat pels nazis i mort al camp de concentració de Gusen.

L'Esteve rebrà un homenatge en el marc del Dia Internacional de commemoració en memòria de les víctimes de l’Holocaust, i també en actes previs que ha organitzat la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Torredembarra amb la col·laboració del Memorial Democràtic i l'Amical de Mathausen. 

L'ajuntament, que pertany a la Xarxa Mai Més d’Ajuntaments per la memòria i prevenció del feixisme, ha organitzat diversos actes pels dies 25, 27 i 30 de gener. La regidora de Cultura, Núria Batet, ha explicat que amb aquest seguit d’actes «Torredembarra vol fer un pas més en la preservació de la Memòria Històrica».

Dissabte 25 de gener

El pròxim dissabte dia 25 de gener se celebrarà, a les vuit del vespre a l'Espai cultural Sala del Mar, un recital literari i musical en què diversos familiars de l'Esteve Cañellas faran una lectura teatral de textos de Neus Català o Montserrat Roig sota l'acompanyament musical de Xavier Martín a l’acordió i Conrad Setó al piano.

Aquest acte pretén retre homenatge a l'Esteve, i tant aquest com els actes dels dies 27 i 30 de gener s'emmarquen en la setmana de commemoració de les víctimes de l’Holocaust.

Dilluns 27 de gener

El dia 27 és el Dia Internacional de commemoració en memòria de les víctimes de l’Holocaust, i a Torredembarra s'ha programat un acte institucional i una ofrena floral al Memorial Esteve Cañellas amb la presència de joves dels instituts del municipi i representants de la família de l'Esteve Cañellas. Abans de l'acte s'ha programat  una xarrada adreçada als joves sobre la necessitat de preservar la memòria de les víctimes del genocidi.

Dins la xerrada també s'inclourà la proposta de lectura del còmic  Maus, de l'autor Art Spiegelman. La novel·la suposa una font per entendre el genocidi d'una forma amena i educativa. La Biblioteca Mestra Maria Antònia acollirà una exposició sobre aquesta obra l’última setmana de gener i les dues primeres de febrer.

Dijous 30 de gener

El darrer acte de commemoració serà el dijous 30 amb la presentació de l’obra Memoria y Viñetas. La memoria histórica en el aula a través del cómic, a càrrec del seu autor David F. de Arriba. El llibre recull diverses propostes didàctiques que tracten la necessitat de preservar la memòria històrica amb el còmic com a mitjà, a més també proposa diverses activitats per a joves molt enfocades pels docents.