L'Orquestra Mondragón i El Último Tributo, plats forts de Santa Tecla 2018

Aquest dimecres s'ha donat a conèixer el programa al complet

Aquest dimecres, 22 d'agost, s'ha desvelat el programa per a la Festa Major de Santa Tecla 2018 a Tarragona, que se celebrarà  del 14 al 24 de setembre. Entre els actes més destacats, s'hi troba el Gran Concert de Santa Tecla, que enguany es trasllada a l'Anella Mediterrània, a Camp Clar, i on actuaran l'Orquestra Mondragón i El Último Tributo el dia 19 de setembre. La consellera de Festes i també presidenta de l'EMT, Begoña Floria, ja ha avançat que es treballa en un pla d'autobusos llançadora des de diversos punts de la ciutat fins a Camp Clar per al macroconcert.

La banda liderada per Javier Gurruchaga va actuar a Tarragona fa 25 anys, al primer macroconcert de les festes. Enguany, Santa Tecla es torna 'revival' i al concert de la Mondragón i El Último Tributo hi unirà un concert ie-ie de tarda durant l'acte del Cafè, copa i puro per un duro.

L'estrena del Ball Parlat de la Sebastiana del Castillo és un altre dels atractius principals de la Festa Major tarragonina. Després d'anys d'estudi teòric de com era aquest ball parlat, la Mulassa de Tarragona ha decidit impulsar-lo i l'estrenarà en passada única,  dimarts 18 de setembre, a les vuit del vespre, a la plaça de les Cols. Xavier Gonzàlez, el cap tècnic de l'àrea de Festes del consistori tarragoní, ha explicat que la recuperació del Ball «ha estat una feina ingent, d'anys de treball». 

El Ball Parlat de la Sebastiana del Castillo serà assimilable al de Dames i Vells, en el sentit que té caràcter teatral i que no participarà als actes itinerants del Seguici Popular. El Ball té una dotzena de personatges principals i gairebé una vintena de secundaris i tindrà una durada d'uns 30-35 minuts. Consta d'una part fixa, que situen el personatge de Sebastiana del Castillo en la seva època, la del bandolerisme; i una part variable, que repassarà l'actualitat local i nacional amb to satíric.

Diversos representants d'entitats, presents a l'acte de presentació del programa de Santa Tecla.
Diversos representants d'entitats, presents a l'acte de presentació del programa de Santa Tecla. | TarragonaDigital.cat

 

Santa Tecla 2018 arriba amb algunes novetats

Al programa no hi falten, evidentment, els actes més esperats de l'any per la Festa Major tarragonina: diumenge 16 de setembre, la diada castellera del Primer Diumenge de Festes; divendres 21 a la nit, la Baixada de l'Àliga; la revetlla de la Festa Major, dissabte 22; la diada gran, pel 23 —des de les matinades i l'anada a ofici fins a l'entrada del Braç, al vespre— i el dia 24, la diada de la Mercè, la baixada dels pilars caminant, el correfoc —que tornarà a acabar a la plaça de Corsini— i la traca final. Tots ells, entre molts altres actes que són cada Santa Tecla al programa. 

«Santa Tecla creix en tots els àmbits», ha destacat la Consellera de Festes de l'Ajuntament de Tarragona, Begoña Floria. Amb un pressupost de 400.000 euros —100.000 dels quals, procedents de patrocinis privats—, Santa Tecla presenta 480 actes.

Hi consten una trobada de sacs de gemecs, diumenge 16; la carretillada del Ball de Diables, dijous 20, que enguany fan 35 anys i també faran una cercavila commemorativa; la presentació d'un nou gegant adaptat o el passi de dues joies videogràfiques: dues pel·lícules de 15 minuts, en color, de les Festes de Sant Magí i de Santa Tecla de 1968 on es poden veure els elements del seguici i les colles castelleres de l'època a la ciutat —dilluns 17, a les 21.00 i a les 22.30 hores, a la plaça de les Cols.

En un altre ordre de coses, la Plaça Friki tornarà al Mercat Central, mentre que la plaça dels Sedassos tornarà a acollir diversos actes. El programa de Santa Tecla estarà disponible en les properes hores i, el de paper, sortirà al carrer abans del 10 de setembre.

Bito Fuster i 'Pitu Mosquits', pregonera i perpetuador de Santa Tecla 2018

Enguany, la persona encarregada de fer el pregó de les Festes de Santa Tecla serà l'exgimnasta tarragonina Maria Teresa 'Bito' Fuster, una de les esportistes d'aquesta disciplina amb més medalles de la història de la gimnàstica rítmica espanyola, amb una etapa especialment daurada entre els anys 1988 i 1992. El perpetuador serà Josep Ramon Tules 'Pitu Mosquits', un dels castellers històrics de la colla castellera dels Xiquets del Serrallo.

Santa Tecla ja té cartell i samarreta

Fa setmanes, ja es va dur a terme la presentació de la imatge gràfica de Santa Tecla 2018 i d'alguns dels elements de marxandatge característics d'aquestes festes. La Crida i els paperets amb la inscripció 'Visca Santa Tecla' són els principals protagonistes del cartell i de la samarreta d'enguany, que trenquen amb la tònica recent de donar protagonisme a elements del seguici popular de la ciutat.

Edu Polo és el dissenyador de la imatge d'enguany. Entre els elements de marxandatge 'tecler' que es vendran, enguany cal destacar la samarreta, impulsada pel Ball de Diables de Tarragona i amb el color blau cel com a principal protagonista; la motxilla o el got reutilitzable que ja es va estrenar el 2017. I dues novetats: torna la bossa 'totebag', que ja s'havia fet dos anys enrere però que no s'havia produït l'any passat; mentre que l'Associació de Comerciants dels Voltants del Mercat de Tarragona vendrà enguany, com a estrena, el vano de les festes.

Es podran adquirir tot tipus de productes de merxandatge per Santa Tecla 2018.
Es podran adquirir tot tipus de productes de marxandatge per Santa Tecla 2018. | Gerard Recasens

 

La samarreta de Santa Tecla 2018.
La samarreta de Santa Tecla 2018. | Gerard Recasens