Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
sant-magí-brufaganya

La Brufaganya aposta per la protecció i la divulgació de la flora i la fauna

Les activitats formen part de la programació Sant Magí 2020

Sant Magí de la Brufaganya aposta per la protecció, classificació i divulgació de la flora i la fauna del seu entorn. En aquest sentit, els dimarts de cada setmana Jordi Solé, Joan Teruel i Josep Maria Amatller dediquen algunes hores a caminar per boscos i camins, per trobar i analitzar tot tipus de plantes. Per aprofundir més en els seus coneixements també s’ha demanat la col·laboració de Josep Nuet Badia, botànic i cartògraf, un dels fundadors de l’Equip de Recerca Botànica del Centre Excursionista de Catalunya.

A més, el 29 de gener es va celebrar, a Santa Coloma de Queralt i a Sant Magí, una jornada tècnica a càrrec de l’esmentat Josep Nuet, titulada 'Les eines digitals en l’estudi de la flora' i va estar dividida en tres blocs. En el primer, a la sala gran del castell de Santa Coloma, es va donar una visió general de la feina d’estudi de la fitodiversitat  i de les eines informàtiques que poden ajudar (Catalunya offline, Zamiadroid) i del programari B-VegAna. El segon bloc consistia a recollir dades amb l’aplicació Zamiadroid i el programa B-VegAna directament als boscos de Sant Magí.

Finalment, la jornada es va acabar amb una nova sessió a la sala gran del castell per introduir dades i publicar-les a dispositius mòbils i ordinadors, gestió dels fitxers, extracció de dades en llistes i catàlegs, etc. A la xerrada hi van assistir, a més d’alguns membres de la secció de botànica dels Amics de Sant Magí, la tècnica de turisme del Consell Comarcal de la Conca, Maite Fusté.

Sortida del Centre Excursionista de Catalunya a la Brufaganya

El diumenge 9 de febrer, el mateix Josep Nuet va acompanyar el grup de Recerca Botànica del Centre Excursionista de Catalunya a fer la seva sortida mensual, aquesta vegada a la Brufaganya. El grup el formaven una quinzena de persones i els van acompanyar també durant una estona alguns membres dels Amics de Sant Magí que ja havien participat en la jornada del mes de gener.

Després d’un bon esmorzar a la Capella de les Fonts el grup es va dirigir al barranc del Pi de la Fou on van començar a fer la recerca. Durant el dia i fins ben entrada la tarda van seguir tot el barranc fins dalt a Rocamora i també tota la carena de Rocamora fins a les pallisses i van anar anotant tot tipus de plantes fins a 134 plantes diferents.