Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Alumnes del Morell fan un projecte científic.

Joves estudiants del Morell acosten la ciència a diversos col·lectius de la vila

Han fet diverses propostes que aplicaran durant el tercer trimestre del curs

Alumnes del Morell fan un projecte científic.
Els alumnes han fet les propostes als diversos col·lectius i les han plasmat en 3-D. | Cedida

 

Els alumnes de primer de Batxillerat de l'Institut El Morell estan duent a terme un original projecte que els permet viure la ciència en primera persona, però també divulgar-la a diversos col·lectius i espais del seu municipi. Dins de l'assignatura Ciències del Món Contemporani, els joves  han dissenyat, durant tot el segon trimestre, accions per incentivar l'interès per la ciència dirigides a diversos col·lectius morellencs: de la llar d'infants al seu mateix institut, passant per l'escola Ventura Gassol, el Centre Cultural o, fins i tot, l'Ajuntament.

Les propostes, de característiques molt diverses, van ser plasmades amb tecnologia 3-D a l'hora de ser presentades. Algunes d'elles han estat acceptades pels col·lectius receptors i, al llarg del tercer trimestre, es dedicaran a aplicar-les. «Hem aconseguit incentivar de valent el seu interès científic», ha explicat a TarragonaDigital.com, satisfeta, la seva professora, Susana Bujalance.

Alumnes del Morell fan un projecte científic.
Després de dissenyar les idees durant el segon trimestre, n'aplicaran algunes en el tram final del curs. | Cedida.

 

Un tercer trimestre per divulgar la ciència a la llar d'infants, l'escola i l'institut

Tot i que es van presentar dos projectes a cada comunitat, la limitació del temps també és òbvia i no podran aplicar-los tots. Ara bé, sí que tindran ocasió de fer realitat algunes de les seves idees a la llar d'infants municipal, l'escola Ventura Gassol i l'Institut El Morell. «Les propostes van ser molt ben rebudes, totes elles, per part de totes les comunitats a les quals les vam oferir», ha explicat Bujalance.

Passada la Setmana Santa, els morellencs més menuts, els de la llar d'infants, gaudiran d'un taller de textures i una demostració de com inflar globus amb els gasos que generen reaccions químiques de productes quotidians.

A l'escola faran sumes amb una 'màquina de sumar' amb la canalla de P-5 i divulgaran el mètode científic amb la melodia de la famosa cançó 'Despacito' amb els alumnes de segon de Primària. Finalment, al seu institut, les escales passaran a ser «científiques»: les decoraran amb fórmules, frases cèlebres sobre ciència o mems sobre aquest tema.

«Els joves han estat part activa del coneixement de la ciència, i no simples 'contenidors d'informació»

El projecte, en les seves dues fases —dissenyar en el segon trimestre, aplicar en el tercer—, ha atret d'allò més els alumnes de primer de Batxillerat, segons la professora Susana Bujalance. «A més dels coneixements científics, hem fet un treball supercompetencial, treballant i incorporant diverses habilitats, com ara la del treball en grup», ha destacat. «Alhora, estan incentivats i motivats per veure fets realitats els seus projectes», ha sentenciat.

Per a Bujalance, el més important és que «els alumnes han estat part activa del coneixement que han après, i no pas simples 'contenidors'». Ara, doncs, caldrà esperar unes setmanes perquè els projectes científics dels joves morellencs es transformin en realitat. 

També et pot interessar