Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Gaudeix de la tardor descobrint una joia natural a casa nostra: la Ribera d’Ebre

Descobrir la Ribera d’Ebre gràcies al seu patrimoni històric, cultural i natural que gira sempre al voltant del riu Ebre que travessa la comarca

Castell de Miravet a la Ribera d'Ebre
Castell de Miravet, a la Ribera d'Ebre | Cedida
 

La Ribera d’Ebre  és una comarca del sud de Catalunya que s’estén a banda i banda del riu Ebre on es poden dur a terme moltíssimes activitats durant aquesta tardor, una de les millors èpoques de l’any per visitar els seus indrets i descobrir tots els secrets que s’hi amaguen. Es poden realitzar moltes activitats relacionades amb el patrimoni cultural i la seva història, amb la natura de les zones que envolten el riu Ebre que travessa la comarca, gaudir de les festes  de cada municipi i també dels productes autòctons amb la seva gastronomia.

Què fer a la Ribera d’Ebre

La comarca de la Ribera d’Ebre és una de les més riques en patrimoni cultural i històric, ja que el riu sempre ha sigut un punt de trobada de diferents cultures, testimoni de la presència d’ibers, fenicis, grecs, romans, visigots, sarraïns, entre d’altres, i ple de jaciments arqueològics, esglésies, castells i més espais històrics.

Entre els monuments i espais visitables es troben el poblat ibèric del Castellet de Banyoles i l’establiment ibèric de Sant Miquel, o les esglésies de Sant Jaume de Tivissa i de Ginestar, juntament amb el castell carlí de Flix o el de Móra d’Ebre. Però el que més destaca és el castell de Miravet, un dels patrimonis històrics més emblemàtics on es pot conèixer la història dels  cavallers templers i de la seva fortalesa del segle XII, un exemple de l’arquitectura romànica militar. Sense deixar de banda el mateix nucli històric del municipi  amb cases que pengen sobre el riu, l’antiga drassana medieval i moltes activitats més.

També hi ha moltes rutes culturals i museus lligats al turisme industrial, natural i cultural. No obstant això, el més important de la comarca de la Ribera d’Ebre és la seva memòria històrica de la batalla de l’Ebre, un dels moments més tràgics de la Guerra Civil i que es pot redescobrir visitant els sis espais històrics:  els refugis antiaeris de Benissanet i el de Flix, les trinxeres de Berrús a Riba-roja d’Ebre, el búnquer dels Reguers i el Campament del XVè d’Ascó.

Església Vella de Garcia a la Ribera d'Ebre
Església Vella de Garcia, a la Ribera d'Ebre | Cedida  

La Ribera d’Ebre, un gran patrimoni natural

A més de tot el patrimoni històric i cultural, la Ribera d’Ebre també compta amb un  gran patrimoni natural on el riu Ebre està envoltat per serralades prelitorals i una gran diversitat d’ecosistemes i paisatges que són ideals per descobrir ara a la tardor, deixant enrere la calor de l’estiu i abans que arribi el fred de l’hivern.

Per una banda hi ha tot un seguit d’espais naturals amb molt d’interès, com la Serra de Llaberia, les muntanyes de Tivissa, la Serra i Vall de Cardó o l’Espai d’Interès Natural de Riba-Roja. Acompanyats pels mosaics de conreus agraris que formen uns paisatges molt espectaculars que a cada estació canvien de colors gràcies a la diversitat d’arbres fruiters, oliveres i vinya.

Però la visita més important és a  la Reserva Natural de Fauna Salvatge de Sebes, on es conserva un bosc de ribera  gairebé intacte i on es poden observar els cavalls blancs de la Camarga francesa convivint amb els ocells i les cigonyes als aiguamolls, al costat d’altres espècies d’aus que es poden contemplar gràcies a diversos observatoris i passarel·les. A més, al centre d’informació hi ha una exposició sobre els orígens i la formació d’aquesta reserva molt interessant amb maquetes i reproduccions d’algunes aus a mida real.

A més, per tots aquells que busquin gaudir de tots els espais de la comarca es poden seguir diferents tipus de rutes de senderisme o per BTT i, pels més aventurers, diferents vies ferrades a Tivissa: la via ferrada del Tormo de la Margarita, la via ferrada del Grau de Boquers i la via ferrada del Barranc de la Foig.

Llagut del riu Ebre
Llagut del riu Ebre | Cedida

 

El riu Ebre, l’eix principal de la comarca

Els 130 quilòmetres finals del riu Ebre estan envoltats de paisatges naturals i pobles dignes d’una postal, però el tram que travessa la comarca és impossible d’imaginar adequadament sense haver-lo vist en persona.

Les activitats més destacables per dur a terme aquesta tardor són les de navegar tranquil·lament pel riu amb diferents tipus de vaixells o, el més destacat, amb el llagut Lo Roget, una recreació dels que existien fa unes dècades que dóna l'oportunitat de conèixer la història fluvial del riu Ebre.  A més, també es poden visitar els passos de barca que han sobreviscut a Flix, Garcia i Miravet,  una forma tradicional de travessar el riu Ebre en temps on no hi havia ponts.

Per una altra banda, es poden realitzar els tres trams de la Ribera d’Ebre del GR-99 o Camí Natural de l’Ebre, un recorregut de 1.150 quilòmetres que ressegueix el curs del riu des del seu naixement fins a la desembocadura i està dividit en 59 trams de 20 quilòmetres cadascun. Però, aquells qui ho prefereixin poden gaudir d’aquest «paradís del pescador», en paraules de l’escriptor riberenc Carmel Biarnès, ja que és un lloc molt privilegiat per pescar el lluciperca, el ‘black bass’, el barb, la carpa i el silur.

Pas de barca de Garcia a la Ribera d’Ebre
Pas de barca de Garcia, a la Ribera d’Ebre | Cedida

 

La gastronomia de la Ribera d’Ebre

Durant tot l’any la Ribera d’Ebre s’omple de diades festives commemorant esdeveniments lligats a la història, la religió o la feina. A la tardor podem trobar la Fira de Brocanters a Móra la Nova, que es realitza a mitjans de setembre, la Fira d’Arts i Oficis d’arrel tradicional de Ginestar, duta a terme l’últim diumenge de setembre, o la Fira Agrícola Ramadera Industrial de Móra la Nova cap a finals d’octubre.

Finalment, és molt recomanable gaudir de la  gastronomia de la Ribera d’Ebre amb plats realitzats amb els productes autòctons d’aquesta terra: oli, vi i fruita dolça. El seu plat tradicional és la clotxa, un entrepà fet amb un pa rodó al qual se li treu la molla i s’omple d’arengades, cebes, tomàquets i alls escalivats. Tot i que és un plat que té la seva pròpia festa a l’abril, alguns restaurants l’ofereixen durant tot l’any. Es pot acompanyar d’un bon vi de la comarca i, de postres, tastar la gran varietat de pastissets o la  fruita dolça de pinyol.

Reserva Natural de Fauna Salvatge de Sebes, a la Ribera d'Ebre
Reserva Natural de Fauna Salvatge de Sebes, a la Ribera d'Ebre | Cedida