xiringuito de la costa de la ràpita

El Xiringuito de la Costa de la Ràpita, sense permisos durant dècades

La inspecció policial a l'establiment, situat en domini públic a la Punta de la Banya, detecta irregularitats administratives i precinta dos golondrines per ordre de l'Agència Tributària

Una inspecció dels Mossos d'Esquadra al popular Xiringuito de la Costa, situat a la Punta de la Banya, ha acabat destapant que  l'establiment està funcionant durant dècades sense llicències ni permisos de cap mena, segons ha confirmat fonts de l'administració de l'Estat. Arran de la denúncia d'un particular, els Mossos van aixecar diverses actes per irregularitats administratives com manca de rètols, fulls de reclamació o gestió de les aigües fecals. Al mateix temps, també van precintar les dues golondrines de l'empresa per ordre de l'Agència Tributària, fruit d'un embarg per diverses sancions imposades fa anys per valor de més de 100.000 euros. L'alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós, no ha volgut fer declaracions fins a conèixer més detalls del cas. Per la seva banda, el gerent del Xiringuito, Andrés Carbó, assegura que segueixen funcionant a ple rendiment i que les embarcacions tornaran a operar en les pròximes hores.

Sense permís d'ocupació de l'espai públic

En funcionament des de fa unes quatre dècades al mateix enclavament —on només s'hi pot accedir amb la golondrina de la mateixa empresa o embarcacions particulars—, imatge turística de les Terres de l'Ebre i punt de pelegrinatge on acudeixen sovint també alguns famosos, el Xiringuito de la Costa no disposa de permís ni llicència de cap administració. Així, malgrat trobar-se en Domini Públic Marítim Terrestre, no disposava del permís d'ocupació de l'espai públic que atorga la Generalitat  amb el vist-i-plau de la Direcció General de Costes. Aquesta mancança podria donar peu a una actuació subsidiària d'enderroc per part de l'administració. 

Tampoc la llicència d'activitat preceptiva de l'Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita per funcionar com a bar i restaurant. En conseqüència, tampoc disposava dels permisos del Departament de Salut i d'altres instàncies competents en el control i la regulació dels establiments d'oci i restauració. Una situació que, en bona mesura, era coneguda per nombrosos responsables  de les diferents administracions al territori, fet que no li ha impedit ni li impedeix continuar encara prestant servei. 

Una sentència en ferm des de 2004

Anys enrere, quan la legislació de Costes era més laxa,  els anteriors propietaris mai van intentar legalitzar la seva situació —és una estructura de fusta similar a una musclera enclavada dins les aigües de la badia dels Alfacs, tocant a la costa interior de la punta de la Banya—. Sí que ho haurien fet els actuals propietaris,  l'empresa Bahía Mar, però no se n'haurien sortit arran de l'enduriment de la normativa. De fet, segons han confirmat fonts de l'administració estatal, sobre el Xiringuito pesava ja una sentència en ferm de 2004 denegant l'ocupació de l'espai, així com dos expedients administratius sancionadors per incomplir la Llei de Costes que van ser recorreguts.

La inspecció dels Mossos aquesta setmana, arran d'una denúncia d'un particular, ha posat sobre la taula aquestes irregularitats. No només això, els agents van aixecar actes perquè l'establiment no disposava dels cartells reglamentaris, fulls de reclamacions, qüestions relacionades amb els riscos laborals, la protecció i també per la gestió de les aigües fecals, que hauria abocat directament a la badia. En el mateix moment de la inspecció, els Mossos van procedir a precintar dos golondrines per ordre de l'Agència Tributària, que reclamaria per via executiva el pagament de les sancions abans esmentades.

L'alcalde de Sant Carles de la Ràpita, el republicà Josep Caparrós, ha evitat fer declaracions sobre el tema a l'espera de tenir més informació. Per la seva banda, el gerent del Xiringuito, Andrés Carbó, no ha volgut respondre a la pregunta si disposen o no de les llicències per funcionar.  Tot i això, ha assegurat que l'establiment continua funcionant amb normalitat i que tot plegat ha estat fruit de «malentesos». Segons Carbó, a més, el precinte de les golondrines que traslladen els clients al Xiringuito s'aixecarà durant les pròximes hores i tornaran a ser operatives.