La millora de la neteja viària va ser un dels cavalls de batalla de les eleccions municipals del 2019. L’actualització d’aquest contracte —desfasat després d’anys de retallades i en pròrroga des del 2016— era prioritària per a tots els partits. També pel PSC, que assegurava en campanya que es podria doblar el servei sense que això suposés un augment del seu cost.
Només començar el mandat, el nou alcalde, Kenneth Martínez, anunciava que s’estava preparant el plec tècnic per fixar les condicions de la licitació. Alhora, es feia una demostració amb una nova maquinària de neteja dual, que havia de ser la base del nou contracte.
Dos mesos després, el setembre del 2019, el ple aprovava per unanimitat una moció de Som Poble-ERC demanant un estudi sobre el servei. Un estudi a partir del qual es determinés si el servei s’havia de municipalitzar o es licitava de nou a una empresa externa. La moció incloïa una esmena de Primàries que acordava impulsar una comissió de seguiment amb representants polítics i ciutadans.
Dos anys sense avenços
Semblava, doncs, que la necessària renovació del contracte havia de ser imminent, però dos anys després, el més calent és a l’aigüera. La licitació encara no s’ha fet, ni tampoc s’ha donat cap informació sobre l’estudi per determinar el model del servei. El contracte amb FCC ja fa cinc anys que està extingit —ara ja, sense pròrrogues— amb les mancances que això suposa.
Només cal passejar una mica pels carrers i les places del Vendrell per veure que aquest és un problema evident. Una situació que s’ha vist agreujada per l’increment dels botellots o la manca de desbrossament d’herbes a les urbanitzacions. «És necessari millorar la neteja en alguns barris concrets», admetia fa pocs dies el regidor de Secretaria i Hisenda, Baltasar Santos.
Ho va fer el dia que presentava l’evolució positiva del deute de l’Ajuntament, afegint que, ara sí, calia encarar la renovació del contracte de neteja. Santos apuntava que les bases de la licitació estaven «pràcticament acabades» i que esperava que es pogués fer «aquest mateix any». Sobre el model, afegia que «aviat» es convocaria la comissió on s’ha de decidir, assegurant que es buscaria un «consens polític i veïnal».
Municipalització o externalització?
Però l’oposició recela d’aquestes declaracions, sobretot després que en un ple del passat mes d’abril el govern aprovés que la comissió no comptaria amb els grups municipals ni amb els veïns. «Ens poden convocar, però si a l’hora de la veritat no tenim cap vot, no serveix de res», ha explicat Lluís Navarrete, de Som Poble-ERC.
Tant SP-ERC, com Primàries i Podem són partidaris de recuperar la gestió directa del servei, però sospiten que el govern prefereix la seva externalització. De fet, Santos ja va avisar a la mateixa roda de premsa que veia «complicat» que un ajuntament assumís «tota la gestió que suposa un servei» com aquest.
Mentrestant, i amb el contracte extingit, a la deficient neteja dels carrers s’hi afegeix la dubtosa situació jurídica en el qual es troba el servei. El 2017, la delegació del govern espanyol va presentar un contenciós contra l’Ajuntament per la situació de diversos contractes que no estaven regularitzats. Un d’ells era el de la neteja viària, que segueix igual.
Aquest passat mes de juny, des del grup de Som Poble-ERC apuntaven que un total de 3.500 factures de l’any anterior no complien la normativa de contractació pública. Eren factures que pertanyien a uns 200 proveïdors diferents i que sumaven més de nou milions d’euros.