Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla general dels tres acusats en el judici sobre els atemptats de Barcelona i Cambrils

Dos dels tres acusats pels atemptats del 17-A neguen els fets i només responen als seus advocats

Driss Oukabir nega contactes amb l'imam de Ripoll i Said Ben Iazza diu que no coneixia les intencions d'atemptar dels seus «clients»

Dos dels tres acusats per pertànyer a la cèl·lula jihadista que va atemptar a Catalunya el 17 d’agost de 2017 i que va deixar 16 morts i centenars de ferits als carrers de Barcelona i Cambrils s’han negat a declarar a les preguntes de la Fiscalia i no han reconegut els fets pels quals es demanen entre 8 i 41 anys de presó.

Després de la declaració d’un dels acusats, Mohamed Houli Chemlal —que s'enfronta a 41 anys de presó i que s’ha acollit al seu dret a no declarar, tot i ratificar-se en tot el que havia dit durant la instrucció, reiterant que «se'n penedeix»—, ha arribat el torn de Driss Oukabir i Said Ben Iazza, que només han respost a les preguntes de les seves defenses darrere d’un habitacle de vidre. Així ho ha manifestat Oukabir arran de la primera qüestió formulada pel fiscal Miguel Ángel Carballo.

[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]

Així, responent al seu advocat Luis Álvarez Collado —qui ha aconseguit que el canviessin de lloc després de queixar-se a l’inici de la vista, amenaçant que renunciaria a la defensa si se’l mantenia assegut darrere de les acusacions—, ha afirmat que no era una persona «ni religiosa, ni practicant». En aquest sentit, ha negat haver tingut cap mena de relació amb l’imam de Ripoll, Abdelbaki Es Satty, qui és considerat el líder de la cèl·lula jihadista que va atemptar el mes d’agost de 2017 i que va morir en l’explosió de la casa d’Alcanar (Montsià) on es preparaven els explosius per atacar.

Mohamed Houli, assegut, durant la primera sessió del judici pels atemptats de Barcelona i Cambrils
Mohamed Houli ha mostrat el seu penediment per participar en els atemptats de Barcelona i Cambrils l'any 2017 | EFE

«Sortir de festa, consumir drogues i anar amb noies de companyia»

«Mi he estat a Alcanar, ni coneixia l’existència d’Alcanar, ni res d’això», ha dit. «Mai anava a la mesquita. La meva vida era la d’aquí, sortir de festa, era consumidor de droga, cocaïna, haixix, anar amb noies de companyia», ha afegit, al mateix temps que ha assenyalat que ni tan sols tenia xilaba.

Per tal de seguir negant els fets d’acusació que exposa la Fiscalia al seu escrit provisional de qualificació, Driss Oukabir ha dit que tenia una relació «normal» amb el seu germà Moussa, un dels membres de la cèl·lula terrorista que va ser abatut pels Mossos d’Esquadra el dia dels atemptats, però que en els darrers mesos no el va veure gaire.

A Oukabir, per a qui la Fiscalia demana 36 anys de presó per pertinença a organització terrorista, tinença, dipòsit i fabricació d’explosius i conspiració per cometre estralls terroristes, se’l relaciona amb el lloguer de la furgoneta que després es va fer servir per a l’atropellament a la Rambla de Barcelona. Sobre aquest fet, ha assenyalat que va accedir a llogar el vehicle perquè tant el seu germà com Mohamed Hichamy i Younes Abouyaaqoub —també abatuts el dia dels atemptats— li van dir que era per fer una mudança, ja que encara no eren majors d’edat.

Amb això, s’ha desmarcat de la tesi de la Fiscalia, amb la qual situa Driss Oukabir «plenament assentat» dins la cèl·lula terrorista a la qual es va integrar «a mitjans del 2017». A més, subratlla que estava «aïllat del seu entorn habitual i disposat per a la consecució dels seus objectius», la qual cosa es demostra amb la participació en el «trasllat de substàncies explosives» des de l’habitatge de l’imam fins a Alcanar i amb el lloguer de furgonetes.

Driss Oukabir, a l'inici del judici dels atemptats de Barcelona i Cambrils
«Mi he estat a Alcanar, ni coneixia l’existència d’Alcanar, ni res d’això», ha dit Oukabir | Pool EFE

En «xoc» en assabentar-se dels atemptats

Preguntat pel seu advocat si la seva sortida del Marroc tenia alguna cosa a veure amb la seva radicalització, Oukabir, que ha dit que va estar en «xoc» en assabentar-se dels atemptats, ha negat aquest extrem i ha explicat que se’n va anar per «desconnectar» perquè tenia una ordre d’allunyament cap a la seva parella després «d’una discussió molt forta».

La declaració del tercer acusat, Said Ben Iazza, ha estat més breu, ja que tan sols ha declarat davant del tribunal que coneix els membres de la cèl·lula jihadista perquè eren «clients» de la seva botiga, però que en cap moment li van comentar les seves intencions d’atemptar a Barcelona. Així mateix, ha negat haver tingut cap contacte amb l’imam Abdelbaki Es Satty ni amb Alcanar. Qüestionat per la seva defensa sobre per què va deixar a Younes Abouyaqoub una furgoneta que era del seu tiet, ha explicat que li van comentar que volien «transportar productes de neteja».

La Fiscalia demana per a Said Ben Iazza —que va ser detingut a Castelló un mes després dels atemptats— 8 anys de presó per col·laboració amb la cèl·lula per deixar el vehicle «sabent que seria emprada per a l’adquisició i transport de productes químics», així com per deixar la seva documentació personal per ocultar la veritable identitat del comprador dels esmentats productes i ajudar la cèl·lula jihadista «en la consecució de les seves finalitats de fer-se amb els precursors necessaris per a l’elaboració de substàncies explosives».

«Us penedireu d'haver nascut»

El judici pels atemptats de l'agost de 2017 ha arrencat aquest dimarts a l'Audiència Nacional amb l'emissió d'un vídeo inèdit dels terroristes al xalet d'Alcanar. En les imatges, que va gravar el principal acusat del judici i únic supervivent de l'explosió de la casa d'Alcanar, Mohamed Houli, hi apareixen els principals membres de la cèl·lula terrorista de Ripoll —Youssef Aalla, Mohamed Hichamy i Younes Abouyaaqoub— mentre fabricaven armilles i cinturons explosius i realitzaven proclames salafistes i amenaces.

Segons el vídeo que s'ha emès a l'audiència, Houli va gravar els tres terroristes proferint amenaces diverses. «Us penedireu d'haver nascut, sobretot vosaltres, Mossos d'Esquadra», diu Hichamy, mostrant part d'un artefacte explosiu, alhora que presumeix que fabricar-lo «no costa res». «Cada gram d'aquest ferro se us ficarà als vostres caps o als dels vostres fills o als de les vostres dones», insisteix el terrorista en el vídeo, mentre els seus companys mostraven les armilles explosives.

Younes Abouyaaqoub, el terrorista que va acabar conduint la furgoneta amb la qual es va perpetrar l'atemptat de la Rambla, també crida al vídeo que «amb ajuda de Déu, protegirem la nostra religió», mentre que en un altre vídeo, més breu, assegura que el cinturó d'explosius que porta fa «pum».

La Sagrada Família i el Camp Nou, entre els objectius

Els autors dels atemptats de Barcelona i Cambrils havien redactat un text que podria servir per reivindicar atacs terroristes i entre els seus objectius hi havia la Sagrada Família, la Torre Eiffel i el Camp Nou. L'inspector dels Mossos d'Esquadra encarregat de la investigació el primer any ha explicat que entre les ruïnes de l'explosió d'Alcanar es va trobar en un llibre d'Abdelbaki Es Satty l'encapçalament d'una carta que «es podria utilitzar en una reivindicació en un acte terrorista». També es van trobar fragments d'un document amb frases que «queden una mica inconnexes» però que mostren la data del 20 d'agost del 2017 en el calendari musulmà àrab, el dia que estava previst el partit de futbol entre el Barça i el Betis.

«En nom d'Al·là el misericordiós, breu carta dels soldats d'Estat Islàmic als croats i als infidels». Aquest és l'encapçalament d'una carta que es podria interpretar com a una reivindicació dels atemptats que preveien fer, segons ha explicat l'agent. També es va trobar una foto on Es Satty es reivindicava com a soldat d'Estat Islàmic.

En un telèfon trobat a les runes d'Alcanar es van identificar més de 40 cerques de les entrades i sortides del Camp Nou i informació sobre el partit de futbol entre el Barça i el Betis. La investigació va determinar els altres objectius per les cerques realitzades, un viatge a París de l'11 i 12 d'agost i les declaracions de Mohamed Houli. «No hi havia un pla B per si sortia malament», ha dit.

Pretenien executar els atacs amb furgonetes carregades d’explosius i bombones de butà, amb armilles explosives i 19 granades que es van trobar entre les ruïnes de l'explosió d'Alcanar. Pel que fa als vehicles, l'agent ha dit que en un primer moment Younes Abouyaaqoub va parlar amb empreses d'autocaravanes i després va fer gestions per llogar «vehicles 4x4 robustos», però finalment van llogar les furgonetes.

Bandera de Daesh a mig fer 

Entre les runes d'Alcanar es va trobar més informació que relacionava els terroristes amb Daesh. Hi havia una bandera de l'organització a mig fer, de manera artesanal. També es va trobar un ordinador amb «multitud de llibres d'adoctrinament». També apareixen cerques de diversos objectius com l'Audiència Nacional buscada més de 200 vegades, entre d'altres.

Des del mateix ordinador s'havia buscat informació sobre un manual de fabricació d'explosius per a principiants el novembre del 2016. El febrer del 2017 es va buscar com fabricar explosius amb nitrat de plom, nitrat d'alumini i àcid nítric. La darrera cerca sobre explosius és sobre detonadors el mateix mes.

En una tauleta hi havia diversos vídeos jihadistes, un dels quals mostra la crema de documentació i segons l'investigador podria haver estat «inspirador». També es va trobar una càmera de fotos amb una targeta amb diversos vídeos i fotos. En aquests vídeos es menciona els dos principals líders de Daesh.

Estructura piramidal

L'agent ha explicat que el grup s'organitzava a manera de «xarxa de base» amb «llaços d'amistat i fins i tot de família» en què tots ells «es coneixien de molt petits». Això els feia un grup «impenetrable amb una confidencialitat extraordinària» i una relació «endogàmica» perquè «no es relacionaven amb ningú més».

L'estructura era «piramidal» i estava encapçalada per Abdelbaki Es Satty, el «líder espiritual» que «probablement dirigia la cèl·lula». Transmetia les directrius a les tres persones més properes a ell, Younes Abouyaaqoub, Mohamed Hichamy i Youssef Aalla. Un segon esglaó era el format per Mohamed Houli i Omar Hichamy. El tercer esglaó era el de Hussein Abouyaaqoub, Saïd Aalla, Moussa Oukabir i Driss Oukabir, que «participaven però no de manera tan directa com ho feien els primers», ha indicat.

L'investigador ha explicat que les sis reivindicacions que hi va haver dels atemptats per part del Daesh indiquen que «el van considerar un atac molt important, el més important després dels atacs terroristes del 2015 a París». Ha afegit que la primera reivindicació va ser «després de quatre hores» amb «l'aparell propagandístic de Daesh de primer ordre».

Comiat abans dels atemptats

A preguntes de la resta d'acusacions, l'inspector ha explicat que la nit abans dels atemptats, el 16 d'agost, Moussa Oukabir, mort a Cambrils, va anar a casa del seu germà Driss i se'n va acomiadar «amb efusivitat, amb una forta abraçada, com si fos l'últim cop que es veien», va explicar l'acusat quan va ser arrestat la tarda del dia 17.