L’èxit de les escoles rurals del territori s’ha posat en relleu, encara més, amb la crisi social derivada de la Covid-19. En aquest sentit, el model educatiu compta amb un seguit d’avantatges que faciliten l’adaptació dels grups segons els protocols i les mesures de prevenció establertes, com el nombre baix d’usuaris dels centres, els grups reduïts, l’autonomia dels alumnes i la utilització dels espais oberts i de grans dimensions.
Així, en aquest nou curs, a l’hora de tornar a les aules amb les activitats presencials habituals, «el baix nombre d’alumnes de les nostres escoles, repartits en un o pocs grups i el manteniment de les distàncies han facilitat molt l’organització i la nova logística», explica l’Aurora, la directora de l’escola Els Til·lers de la Masó, que precisament enguany commemora el seu centenari.
«La convivència de l’alumnat ha canviat poc»
Aquest col·legi és un dels quatre centres rurals, juntament amb el de Mont-ral, la Riba i Picamoixons, que pertanyen a la ZER Francolí. Comparteixen recursos i alguns mestres especialitzats en diferents matèries, com pot ser la música, l'anglès i l'educació física. Pel que fa a l’escola de la Masó, enguany té matriculats 22 alumnes i només hi ha un sol grup de convivència estable. Davant d’aquest fet, l’Aurora assegura que «la convivència entre l’alumnat ha canviat molt poc tot i les mesures de prevenció de la Covid-19, i això fa que es pugui seguir amb la programació i el full de ruta habitual».
A l’altra banda de la comarca, les escoles del Pont d’Armentera, Cabra del Camp i Figuerola del Camp constitueixen la ZER La Parellada. El Jordi, el director de la ZER, explica que en el context actual «aquestes escoles es troben en una situació avantatjosa per adaptar-se a les exigències de la pandèmia pel fet que es disposa d’espais molt més amplis que en els centres dels grans nuclis de població, fins al punt que cada grup estable té el seu espai aïllat de la resta de grups».
El Departament d’Ensenyament no compleix, els Ajuntaments sí
El confinament estricte de fa uns mesos i la manca d’activitats presencials de fa uns mesos va agafar tothom desprevingut. Aquest fet ha comportat, per a les escoles rurals, diversos esculls difícils de superar tenint en compte el poc marge de temps i la immediatesa per donar resposta a les necessitats formatives dels alumnes. Així, el problema de la velocitat de connexió a internet i la falta de dispositius i de pràctica tecnològica per part dels alumnes, i també dels pares, «va propiciar algunes dificultats per difondre els continguts durant les primeres setmanes», lamenta la directora de la Masó.
No obstant això, a dia d’avui totes les escoles rurals ja disposen d’un pla d’actuació pel confinament. Així, el Jordi explica a TarragonaDigital que molts centres han escollit editorials que ofereixen plataformes digitals i s’han adquirit tauletes i dispositius per a tots els alumnes amb la finalitat «que si hi torna a haver aïllament, se’ls emportin a casa». El director de la ZER La Parellada també apunta que, malauradament, el Departament d’Ensenyament no ha complert les promeses que va fer als centres i, en aquest punt, els ajuntaments han hagut de suplir certes mancances com dotar les escoles de dispensadors de gel desinfectant, paper o tauletes.
L’entorn com a eina educativa
Les ZER, les Zones Escolars Rurals de Catalunya, són una opció que va crear la Generalitat de Catalunya el 1988, que permet als centres que no tenen prou alumnes compartir infraestructures i mantenir, així, la seva activitat. La manera de fer-ho és treballant amb les escoles dels pobles del voltant que estiguin en la mateixa situació. Amb aquest model hi ha, a l'àrea de Tarragona, 38 escoles que formen 13 ZER.
Els grups multinivell i multicicles d’aquests col·legis promouen una interacció entre alumnes de diferents edats així com també entre mestres. Aquest sistema fomenta l’autonomia i la responsabilitat de cada nen, mitjançant el treball cooperatiu: els petits escolten els grans, però també els grans aprenen dels petits. A més, el projecte de les escoles de les zones rurals de la demarcació va estretament lligat amb l’entorn, que per les possibilitats que ofereix, resulta idoni per a desenvolupar qualsevol activitat educativa en el temps d’una pandèmia com l’actual.