Com adaptar el TV per veure tots els canals i evitar l''apagada' del TDT

S'haurà d'efectuar el canvi en bona part del país, excepte en algunes regions

Fotografia d'una persona configurant el televisor
Et recordem com sintonitzar els canals abans de l''apagada' del TDT | Cedida

El 30 de setembre arriba l'apagada per a aquelles províncies que encara estan executant el segon dividend digital i que a partir d'aquesta data poden deixar d'emetre alguns canals en les antigues freqüències de la TDT. Aquests canals només es podran continuar veient per les noves freqüències, però per a això cal adaptar l'antena i resintonitzar els televisors.

El ministeri d'Economia i Transició Digital recorda que tota la població de les zones d'Espanya que es mencionen deuran resintonitzar els seus televisors amb el comandament a distància per a poder continuar veient tots els canals de la TDT. Aquesta és una guia pràctica per a fer-ho.

Què és i a qui afecta

L'apagada es durà a terme en les zones on s'executa el segon dividend digital pel qual s'ha d'alliberar, per mandat europeu, la banda de 700 MHz de l'espectre radioelèctric per a permetre el desplegament de futures xarxes 5G. Amb aquesta maniobra, Espanya se situa al capdavant dels països europeus que estendran la xarxa 5G.

El ministeri d'Economia posa a la disposició dels ciutadans aquesta aplicació per a consultar si el teu municipi es troba en la llista. S'ha d'efectuar el canvi en bona part del país, excepte Astúries, Barcelona, La Corunya, Mallorca, Melilla i una part de Toledo i Múrcia.

Ajudes per a la nova adaptació

El 21 de juny es va aprovar un Reial decret amb ajudes destinades a compensar els costos derivats de la recepció dels serveis de comunicació audiovisual en els edificis afectats pel segon dividend. La quantia oscil·la entre els 104,3 i els 677,95 euros, i es podran presentar les sol·licituds fins al 31 de desembre per via telemàtica.

Per a presentar la sol·licitud, una vegada fetes les adaptacions de les instal·lacions de recepció del senyal de TDT, cal lliurar la documentació justificativa, incloent-hi la factura i el butlletí de la instal·lació. A més, només s'acceptaran en les actuacions realitzades per empreses del Registre d'Instal·ladors de Telecomunicacions de la Secretaria d'Estat.

Instruccions per a resintonitzar els canals

L'apagada del 30 de setembre no suposa la desaparició de canals de televisió, ni tampoc l'obsolescència de televisors o descodificadora TDT. No obstant això, aquells edificis o habitatges que no facin l'adaptació necessària podrien deixar de veure alguns canals, que tornaran una vegada es facin aquests ajustos. Les comunitats de veïns afectades han de contactar amb un instal·lador registrat. L'administrador de finques o el president de la comunitat ha de posar-se en contacte amb la impresa instal·ladora perquè faci l'adaptació de l'antena.

  • Encengui el seu televisor o receptor de la TDT i premi la tecla «Menú» del comandament a distància.
  • Seleccioni l'opció «Instal·lació» o «Configuració» i pitgi el botó Ok.
  • Seleccioni «Cerca de canals» i premi de nou el botó d'Ok.
  • Anar a «Cerca automàtica» o «Sintonitzar nous canals» i prémer el botó Ok.
  • Esperar que la receptora trobada tots els canals i li digui que la cerca ha conclòs. Si vol ordenar els canals al seu gust, torni al «Menú» i seleccioni l'opció «Ordenar canals».
  • Surti de la pantalla. Si tot ha sortit correctament, ja podrà gaudir de tots els canals de la TDT.

Comentaris

envia el comentari