Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

«Em volia matar perquè no sabia com sortir-me'n», el relat d'una exalcohòlica tarragonina

Aquest dijous se celebra el Dia Mundial sense Alcohol que té per objectiu conscienciar a la ciutadania dels riscos que comporta el consum d'aquesta droga

Una imatge de la Maribel a Tarragona
Una imatge de la Maribel a Tarragona | Angel Ullate

 

Tenia 40 anys quan va decidir fer el pas i acudir al grup d'Alcohòlics Anònims per superar el seu problema. Feia un any que la seva vida s'havia trencat per complet i que el seu problema afectava fins i tot a la seva família. La Maribel fa 18 anys que no beu i ara, com a delegada d'Alcohòlics Anònims a Tarragona, ajuda a altres persones a superar-ho. Aquest dijous se celebra el Dia Mundial sense Alcohol que pretén conscienciar a la gent dels problemes que comporta el consum d'aquesta droga.

Caure en l'alcoholisme

«A l'edat dels 30 anys vaig començar a beure més, tot i que no suposava un problema, però la cosa va anar augmentant», explica la Maribel a TarragonaDigital. Tenia dues filles adolescents i un marit amb problemes de salut greus. «Patia molt estrès, per la situació a casa i per la feina, suposo que vaig trobar en l'alcohol una crossa», confessa.

La Maribel parla de la seva experiència amb una serenitat pròpia de qui ha superat amb escreixos un problema greu. La seva és una història de superació personal. Un dia, sense saber quan, va traspassar la línia imaginària del límit i l'alcohol es va convertir en una necessitat. «Necessitava beure per tot, per anar al banc, a una reunió a l'escola o el que fos», diu. El pitjor moment el va viure passats els 38 anys.

El metge li havia diagnosticat problemes al fetge i alteracions en una proteïna per culpa de l'alcohol. «Em deia que ho deixes. Saps que estàs malament i que tens un problema, però no pots deixar-ho», explica amb total sinceritat. Va arribar un moment en el qual la situació era insostenible. «Les meves filles van tenir una adolescència molt complicada per culpa d'això. No podien portar a ningú a casa i no sabien com em trobarien a l'arribar cada dia», lamenta.

Imatge de la Maribel en un banc
Imatge de la Maribel en un banc | Angel Ullate

 

«Em volia morir, em volia matar perquè no sabia com sortir-me'n», relata mentre recorda aquells dies com un «infern». «En el fons no vols morir-te, vols posar fi a allò, però no pots», confessa. Un dia, sense entendre encara molt bé com o perquè, la Maribel es va plantar davant d'una de les seves filles —l'altre havia complert 18 anys i havia marxat de casa perquè la situació era insuportable— i li va dir: «Demà aniré a Alcohòlics Anònims». Fer aquest pas, assegura ella, és molt complicat.

«Es tracta d'admetre que tens un problema, que t'has estat autoenganyant, i que et rendeixes». Però un cop de força la va portar fins al grup, des d'aquell dia, ara fa 18 anys, no ha tornat a beure ni una gota d'alcohol. La Maribel n'ha tingut prou participant amb la teràpia de grup, altres, però, necessiten suport mèdic o altres tipus d'ajudes.

Alcohòlics Anònims, una plataforma d'ajuda pels qui estan atrapats en l'alcohol

L'alcoholisme com a malaltia és la cara més negra d'una pràctica que en la majoria de casos no té més transcendència. La Generalitat ha llançat una campanya de sensibilització per prevenir els riscos que comporta el consum d'alcohol. Segons la Generalitat a Catalunya un 9,8% de les persones de 15 a 64 anys beuen alcohol cada dia. I un 21% dels adolescents s'emborratxa al cap de setmana. L'alcohol lidera la demanda de tractaments als centres d'addiccions, entre ells al de Tarragona. El Centre d'Atenció i Seguiment de Drogodependències (CAS) de Tarragona va tractar 246 casos relacionats amb el tema de l'alcohol el 2017, un 66% del total de les demandes.

Alcohòlics Anònims és una eina més al servei de les persones amb problemes d'alcoholisme que s'està expandint pel territori per facilitar el contacte amb les persones. La Maribel participa setmanalment al grup de Montblanc, que va crear ella juntament amb un company, i ara n'han obert un altre a Valls. En total hi ha 8 grups al Camp de Tarragona —dos a Reus, Tarragona, Valls, Calafell, El Vendrell i Salou— que reuneixen de mitjana entre 8 i 10 persones.

«Som un grup d'autoajuda sense terapeuta. A partir de les pròpies experiències ajudem als que entren. Són reunions de recuperació», explica la Maribel. Ella, igual que altres que fa anys que han superat el problema, segueixen participant en els grups perquè senten que la manera d'ajudar a les persones que entren és a partir de l'experiència dels que ja ho han passat.

La Maribel fa 18 ansy que no ha tornat a beure
La Maribel fa 18 anys que no ha tornat a beure | Angel Ullate

 

En el grup hi participa gent de molts perfils, assegura. «L'alcoholisme és la punta de l'iceberg, el que cal solucionar és el que hi ha a sota», explica la Maribel. Ara bé, vol deixar clar: «Bevem perquè no sabem afrontar-nos a certes coses, però això és una excusa. Beure és decisió de cadascú. Persones amb els mateixos problemes no han caigut en l'alcoholisme», explica.

A més de les trobades fan xerrades a Centres d'Atenció Primària, escoles, Bombers, etc., per explicar-los la feina que fan. «Nosaltres no som ningú per dir a la gent si ha de beure o no. Però el que els volem dir és que nosaltres estem aquí per qui ho necessiti», diu ella.

Deixar l'alcohol, un camí difícil

«Fa 18 anys vaig entrar al grup i la meva vida va canviar completament, vaig recuperar la dignitat», relata. La recuperació, però, va ser lenta. I van passar anys fins que va poder recuperar la confiança de la seva família.  Ara considera que té una vida «normal».

«Als grups parlem de com afrontem problemes, els que ja han passat per això relaten les seves experiències, i en definitiva intentem que el que té el problema recuperi la dignitat», explica.

La Maribel amb el llibre d'Alcoholics Anònims
La Maribel amb el llibre d'Alcoholics Anònims | Angel Ullate

 

La seva experiència la porta afirmar que «si un vol se'n pot sortir». «Estem aquí per ajudar-lo en tot el que puguem, sabem el que és passar aquest infern», conclou. La Maribel és una supervivent. El consum d'alcohol va causar la mort de tres milions de persones al món el 2016. Sortir-se'n és possible, però afrontar el problema, diu ella, no és fàcil. «A les trobades parlem d'esperança, de la recuperació d'una vida digna».