Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Vicente Antonio Gabarri, conegut veí de Reus entre la comunitat gitana de la ciutat

Adéu, tío Antonio

Un home de pau, de paraula, de fets, profundament compromès amb el paper que va voler assumir per a la seva comunitat i per al conjunt de la ciutat

Vicente Antonio Gabarri, conegut veí de Reus entre la comunitat gitana de la ciutat
Antonio Gabarri, referent de la comunitat gitana de Reus | PDC Sant Josep Obrer

La comunitat gitana forma part de casa nostra des de fa molts anys, segles, però malgrat aquesta presència llarga i fructífera pateix l’estigma de la diferència i sovint l’exclusió. L’Antonio Gabarri va lluitar sempre per esborrar la distància entre les persones i que la diferència no fos una frontera sinó un motiu d’enriquiment, una aportació a la convivència general i un espai de trobada amb una manera de viure i de ser al món que fa del poble gitano un poble universal.

Un home de pau, de paraula, de fets, profundament compromès amb el paper que va voler assumir per a la seva comunitat i per al conjunt de la ciutat. Un referent, un líder, un treballador incansable que des de l’Associació Gitana Catalana de Sant Josep Obrer i des del consell de gent gran de l’Agrupació d’Entitats Gitanes dels Països Catalans no va estalviar esforços per sumar voluntats i tirar endavant projectes necessaris i urgents per millorar la vida de les persones, sobretot al seu barri de Mas Pellicer: des de les necessitats urgents vinculades a l’habitatge o la salubritat dels espais públics fins als programes de suport a l’escolarització per als més petits, sense oblidar les iniciatives per amortir els efectes terribles de la crisi econòmica o de les problemàtiques socials.

Cada any, el 9 d’abril, Dia Internacional del Poble Gitano, el Saló de Plens de l’Ajuntament es vesteix de gala per acollir l’acte oficial de la celebració. És una data simbòlica que recorda el I Congrés Internacional del Poble Gitano que va tenir lloc a Londres el 1971, on es van decidir els grans símbols: la bandera amb la roda de carro, el romaní com a llengua i el “Gelem Gelem” com a himne. A Reus és, cada any, un acte emotiu. Ho va ser especialment per a mi el 2003, quan vaig tenir l’honor de rebre de mans de l’Antonio Gabarri la bandera del Poble de Gitano. Ho va ser l’any passat, quan vaig tenir l’honor de lliurar a l’Antonio Gabarri la bandera de Reus en reconeixement a l’aportació del poble gitano a la història i el present de la nostra ciutat.

Avui, expressant el dol per la seva mort i el sentiment col·lectiu de respecte per la seva actuació de molts anys, pel seu exemple de constància, d’autenticitat i de treball, reitero aquest agraïment profund. Baribustris garapatí.

  

Carles Pellicer i Punyed és l'alcalde de Reus

Carles Pellicer
Carles Pellicer | Ajuntament de Reus