Adif anunciarà «en les pròximes setmanes» les empreses que operaran el servei de trens d'alta velocitat

Adif confirma que SNCF i Air Nostrum competiran amb Renfe per l'AVE

L'oferta pública, que tenia com a objectiu alliberar el servei, ha estat tot un èxit

El consell d'administració d'Adifha confirmat les tres companyies que gestionaran els trens AVE  a partir del desembre del 2020. Intermodalidad de Levante (Air Nostrum i TrenItalia) i Rielsfera (SNCF)   competiran amb Renfe un cop es liberalitzi el servei de trens de viatgers a l'Estat.

Segons Adif, Renfe és el preadjudicatari del paquet A, Air Nostrum del paquet B i SNCF del C. La primera oferirà el 86% dels 104 trens diaris del seu paquet , la segona el 70% dels 16 i la darrera els 5 que té assignats.

Fa uns dies, en un comunicat, l'administració d'infraestructures ferroviàries del ministeri de Foment havia informat que s'havia trobat amb un excés d'oferta perquè hi ha sis empreses candidates i que totes complien amb els requisits administratius, de coherència financera i viabilitat tècnica.

 Tres empreses podran operar a tot l'Estat

A partir del 14 de desembres 2020, aquestes tres empreses s'encarregaran de l'alta velocitat ferroviària de transports de viatgers a l'Estat. L'organisme ha indicat que, un cop acabat el procés, es podrà incrementar en un 65% l'oferta comercial de les línies Madrid-Barcelona-frontera francesa, Madrid-Llevant (València/Alacant) i Madrid-Sevilla/Màlaga,  a més d'una reducció important dels preus de fins a un 40%.

Els candidats escollits pel consell d'administració d'Adif tindran gairebé un any per preparar l'inici de les operacions. La signatura definitiva dels acords està prevista abans del 15 de març. L'organisme confia que l'«èxit» que fins ara apunta aquest procés d'apertura al mercat en els principals corredors d'alta velocitat espanyols serveixi per «potenciar la implantació de més serveis i més operadors en altres línies».

També et pot interessar...