Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Noemí Llauradó, Carles Pellicer i Andreu Martín a la sala de premsa de l'Ajuntament de Reus

Adif dona llum verda a l'estació de Bellissens de Reus

L'Ajuntament de Reus i Adif s'han reunit aquest dijous per tractar el projecte

Imatge virtual del projecte de l'estació de Bellissens de Reus
Imatge virtual del projecte d'estació de Bellissens | TarragonaDigital

L'estació de Bellissens de Reus està un pas més a prop de ser realitat. Adif havia encarregat un estudi de demanda per constatar si la infraestructura estava justificada; les conclusions són positives segons ha anunciat avui l'Ajuntament de Reus. El pròxim tràmit és l'estudi de funcionalitat, que es donarà a conèixer a l'octubre i podria ser el pas previ a la redacció del projecte.

El govern de Reus, acompanyat del grup municipal del PSC, amb qui mantenen un acord de col·laboració en matèria d'infraestructures, han explicat, aquest dijous a la tarda, la reunió que han mantingut avui mateix amb Adif. Una reunió de la qual han sortit «molt satisfets».

Tant per l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, com per la vicealcaldessa, Noemí Llauradó, i per al portaveu socialista, Andreu Martín, la de Bellissens s'ha de convertir en una estació clau per al present i el futur de la ciutat. Un projecte que, si es compleixen els terminis que reclama l'Ajuntament de Reus, podria veure la llum l'any 2023.

L'estació de Bellissens està justificada

«Hem sortit molt satisfets de la reunió, ha sigut molt fructífera», ha anunciat Pellicer en roda de premsa aquesta tarda. «Adif ha confirmat avui que l'estudi de demanda de l'estació de Bellissens és positiu», ha afegit, motiu pel qual l'empresa estatal posarà en marxa el següent pas.

Es tracta de l'estudi de funcionalitat; com que la via ja està en ús, s'ha de valorar si la nova estació afectarà de manera negativa els usos actuals. Una possibilitat que, des de l'Ajuntament de Reus, es descarta. Si es compleixen els pronòstics, no caldrà que Adif faci l'estudi informatiu, que serviria per plantejar com compaginar una hipotètica incompatibilitat.

Pellicer subratlla el fet que «la zona de Bellissens té molt bona ubicació, que té potencialitat per garantir la demanda d'aquesta nova infraestructura ferroviària», segons es desprèn de les conclusions de l'informe. «L'anàlisi del cost-benefici ha tingut un resultat positiu perquè genera estalvi de temps, comporta beneficis mediambientals per la reducció d'altres tipus de mobilitat i genera un impacte positiu en l'activitat econòmica», ha afegit.

Noemí Llauradó, Carles Pellicer i Andreu Martín a la sala de premsa de l'Ajuntament de Reus
El govern de Reus i el PSC han anunciat que Adif considera justificada l'estació de Bellissens | TarragonaDigital

El compromís d'Adif i del ministeri d'Infraestructures

Resta per veure, ara, la celeritat amb la qual s'executen els tràmits i processos següents. En aquest capítol, Noemí Llauradó assegura que «hem vist una mostra del compromís per part d'Adif i del ministeri perquè aquesta estació sigui una realitat com més aviat millor».

Andreu Martín també considera que «avui veiem que l'estació la podrem tenir, i hem vist que hi ha voluntat». L'alcalde Pellicer, de fet, ha concretat que des d'Adif se'ls ha transmès que, d'entre les reivindicacions d'estacions que tenen ara mateix sobre la taula, la de Bellissens registra, en comparació amb la resta d'estudis, «una de les demandes més altes».

Una infraestructura que compta amb el consens de tota la ciutat, segons han subratllat aquest dijous. Pellicer, de fet, ha volgut destacar que «estem contents perquè l'acord per col·laborar en matèria d'infraestructures dona els seus fruits». Tant Andreu Martín com a portaveu municipal, com Sandra Guaita en qualitat de diputada al Congrés han participat en les converses amb Adif.

Una infraestructura clau per al futur de la ciutat

L'estudi d'Adif quantifica en uns 1.443 els passatgers diaris que passaran per l'estació, una xifra que en 30 anys hauria d'incrementar-se fins als 3.507. Bona part d'aquesta mobilitat, a més, no són passatgers que ara facin servir l'estació actual, sinó que suposarà incrementar usuaris a les línies de rodalies que passen per la ciutat.

Ha de suposar, de fet, una peça clau per al desenvolupament urbanístic de la ciutat. «És una infraestructura positiva i necessària; la considerem una infraestructura estratègica per al creixement i la mobilitat de la ciutat», sentencia l'alcalde de Reus.

En la mateixa línia la valora la vicealcaldessa de Reus, Noemí Llauradó. Assegura que «serà important per al Pla de Millora Urbana que hi ha entre la zona del Carrilet i el parc de Mas Iglesias, que juntament amb l'estació d'autobusos poden constituir una nova centralitat important per a la ciutat».

També Andreu Martín, portaveu del PSC de Reus, la veu com un projecte de futur. «Aquests projectes són determinants i superen l'ambició política d'un grup municipal o d'un govern», ha declarat. Tots tres han fet referència a l'impacte que pot tenir en una zona residencial, però també molt a prop de l'Hospital Sant Joan, el Campus Bellissens de la URV, o el Tecnoparc.

Martín apunta, per exemple, que «no és una estació simplement pels veïns que viuen al voltant, és una estació que dona servei a milers de ciutadans i que pot potenciar de reptes molt importants que tenim, com el Tecnoparc». En concret, apunta, «quan direm que la fira de Reus i el Tecnoparc tenen una estació a cinc o deu minuts caminant, no és el mateix a l'hora d'oferir els serveis que no tenir-la».