Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'una dona que duu mascareta

L'advertència dels experts: «Encara haurem de portar mascareta durant dos anys»

La investigadora Carmen Mendoza assenyala que la vacunació serà anual per fer front a les noves soques del coronavirus

Imatge d'una dona que duu mascareta
Una investigadora de la UNIR assegura que encara haurem de portar la mascareta durant dos anys. | Pixabay

L'arribada de les vacunes en els darrers mesos ha obert la porta a deixar enrere el malson de la pandèmia que va començar ara fa un any. En aquest sentit, cal recordar les paraules de fa uns dies del president executiu de Biontech, Ugur Sahin, que assegurava que la immunitat de grup arribaria a partir del mes de setembre. Tot i aquest optimisme, molts experts assenyalen que no serà tan fàcil deixar enrere el coronavirus. En aquest sentit, la investigadora de la UNIR, Carmen Mendoza, ha assegurat, en una entrevista a Europa Press, que «ens queda un recorregut, un parell d'anys, fins a un punt estable en el qual la vacuna ens estigui protegint i la taxa de malaltia sigui petita».

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

Aquesta experta ha indicat que malgrat que «tots esperàvem la vacuna com la solució definitiva» a la pandèmia, «la realitat és que no podrem deixar de fer servir la mascareta de manera immediata». Sobre la qüestió, Mendoza ha afegit que «ens queden, probablement, un parell d'anys fins que aconseguim aquest punt estable en el qual la vacuna ens està protegint».

És possible contreure el coronavirus i contagiar als altres després d'haver-se vacunat

La investigadora de la UNIR ha subratllat que després de rebre la vacuna ens podem continuar contagiant i també contagiar als altres. En aquest sentit, els assajos han destacat que hi ha «una disminució molt important de la gravetat en cas que ens infectem», però cap estudi ha demostrat inicialment que hi hagi una disminució de la inefectivitat. «Transmetem poca quantitat i la taxa de malaltia és petita», ha puntualitzat.


Segons ha explicat, això es deu al fet que els vaccins creats ofereixen una resposta d'anticossos «a escala sistèmica», però no per a les vies respiratòries altes que és per on s'adquireix el virus. Carmen Mendoza ha assenyalat que perquè això sigui possible es necessitarien vacunes que estimulessin els anticossos que evitessin aquesta infecció i amb els sèrums que existeixen ara mateix això no és possible.

Actualment, amb les vacunes existents, és possible contreure el coronavirus, però amb una simptomatologia més lleu, ja que la «proporció de virus» al cos estarà reduïda i amb una capacitat de transmissió menor. La investigadora ha dit que «l'esperable és que tinguem cert grau de protecció, perquè els assajos el que ens han mostrat és que, després de la primera dosi, entorn del seixanta o setanta per cent de les persones fan una resposta d'anticossos detectable», però no una immunitat total.

Vacunació periòdica davant les noves soques

Sobre els efectes secundaris que tenen algunes persones que s'han vacunat, l'experta també ha deixat clar que són els mateixos que els d'altres vaccins molt comuns. No obstant això, atribueix certa psicosi a la situació que estem travessant, que provoca que la gent s'espanti més ràpidament i amb més facilitat. «Tots som conscients que la informació constant des dels mitjans de comunicació és molt estressant, fa un any que estem bombardejats per males notícies», ha afegit.

En aquest sentit, les vacunes s'han dissenyat per fer front a la soca original del coronavirus, però davant la circulació de les noves variants, la vacuna haurà de ser anual. Mendoza ha assegurat que «durant un temps ens haurem de vacunar contra les soques que estiguin circulant», alhora que també ha avançat que en un futur el vaccí s'aplicarà en una sola dosi per a aconseguir major cobertura i evitar que es creïn més variants del virus.