L'advertència de l'OMS a les portes del 2021: «Per sobre de qualsevol cosa»

Tedros Adhanom Ghebreyesus demana tres desitjos en el seu discurs de cap d'any

Imatge d'arxiu d'un desinfectant de mans
L'OMS recorda que hem de respectar les mesures de seguretat per poder frenar la Covid-19 | Europa Press (iStock)

En unes hores posem punt final a l'any 2020 i donem la benvinguda al 2021. La pandèmia de la Covid-19 ha estat la gran protagonista i, lamentablement, ho seguirà sent en 2021, encara que esperem, per a millor. A més, amb la vacuna tenim més esperances i veiem la llum al final del túnel.

COVAX necessita 4.000 milions de dòlars

Ara més que mai, és hora d'acomiadar un any com mai ho havíem fet, amb màxima precaució, evitant festes i reunions innecessàries. Serà un cap d'any estrany, com tot el 2020, però valdrà la pena. I com sempre, ja s'estan emetent els discursos de cap d'any. Toca fer balanç de què és bo i del que és dolent. És hora de pensar en els errors comesos per no repetir-los, de pensar en el que vindrà amb els peus a terra.

El director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha estat un dels primers a donar el discurs de cap d'any i ha demanat que «totes les persones en risc, no només en els països que poden permetre's les vacunes, siguin immunitzades» contra la COVID-19. «Aquest és el repte per aquest nou any», ha afirmat. I és per això que, segons Tedros, COVAX, el sistema de repartiment de vacunes a escala mundial, necessita «urgentment una mica més de 4.000 milions de dòlars per comprar vacunes per als països d'ingressos baixos».

És evident que la vacuna ens ha portat llum i optimisme. «Les vacunes ofereixen esperança en el rumb de la pandèmia», ha assegurat el director general de l'OMS, que considera essencial, en aquest sentit, l'equitat. «Hi ha llum al final del túnel, i arribarem junts. L'OMS està amb tu. Som una família i estem junts en això. Us desitjo a vosaltres i als vostres éssers estimats un any nou pacífic, segur i saludable». Tedros ha tancat el discurs pronunciant els tres desitjos de l'OMS per a l'any vinent.

Què demana l'OMS per a aquest 2021?

Podríem dir, doncs, que la carta als Reis Mags de Tedros i de l'OMS, es redueix a tres desitjos bàsics. Primer, més inversió en Salut Pública per part dels governs. Aquest 2020 ha demostrat que no és suficient. «Tenim en el punt de mira la inversió en la cobertura sanitària universal per fer realitat la salut per a tothom», ha apuntat el director de l'OMS.

En segon lloc, Tedros recorda que el procés de vacunació serà llarg i, per tant, és essencial que la població segueixi «respectant les mesures provades i comprovades que ens mantenen segurs». Es refereix, per descomptat, al compromís tan necessari per part dels ciutadans de seguir mantenint la distància de seguretat, protegir-se amb la mascareta, rentar-se les mans contínuament i evitar aglomeracions, entre d'altres.

«Aquestes mesures simples, però efectives, salvaran vides i reduiran el sofriment que tantes persones han viscut en 2020», assegura, instant a la població a complir les normes i restriccions i a interioritzar les mesures de seguretat individuals en el nostre dia a dia.

I en tercer i últim lloc, el director general de l'OMS demana, «per sobre de tot, treballar junts de forma solidària, com a comunitat mundial, per promoure i protegir la salut avui i en el futur». «Hem vist com les divisions en la política i en les comunitats alimenten el virus i fomenten la crisi», ha volgut recordar Tedros a tots els països europeus. «El 2020, una crisi sanitària de proporcions històriques ens ha demostrat que tot el món està connectat», ha finalitzat.

L'OMS aposta per la col·laboració i l'associació per salvar vides i guanyar la lluita contra la malícia, la desinformació i, sobretot, contra una pandèmia que no entén de nacionalitats.


Comentaris

envia el comentari