Els clients de bancs com CaixaBank, BBVA i Banc Sabadell han d'estar especialment alerta. I és que hi ha una nova modalitat d'estafa telefònica que s'ha començat a estendre amb rapidesa.
En aquest frau, els delinqüents es fan passar per treballadors de l'entitat bancària. I contacten les víctimes amb el pretext de protegir els seus comptes bancaris.
Al·legant que algú està intentant retirar diners del compte, els estafadors fan servir una estratègia sofisticada. Aquesta inclou esmentar els 20 dígits correctes del número de compte del client. I trucar des d'un número guardat, cosa que pot no aixecar sospites inicialment.
Els bancs alerten de l'estafa de l''instant money'
L'estafa se centra en un servei anomenat 'instant money'. Una funció que ofereixen bancs com el Sabadell, i que permetria als clients autoritzar una altra persona a retirar diners en efectiu d'un caixer automàtic de manera immediata.
Aquest servei es converteix en el nucli de l'estafa. Aleshores, l'estafador està armat amb totes les dades necessàries.
Després d'haver guanyat la confiança de la víctima, sol·licita que el client faci una prova del servei. I s'enviï diners a ell mateix.
Un cop feta l'operació, l'estafador demana el codi de confirmació que l'aplicació envia per suposadament “verificar” que tot ha funcionat correctament. En realitat, però, aquest codi permetrà als estafadors retirar els diners del compte del client.
Com reconèixer l'estafa de què ja alerten els bancs
Un dels aspectes més alarmants d'aquest frau és la precisió amb què els estafadors fan servir la informació personal del client. Truquen des d'un número que sembla legítim, tenen accés a les dades completes del compte bancari i fan servir un to convincent que suggereix urgència i seguretat.
Això pot fer que molts usuaris abaixin la guàrdia i confiïn en les instruccions proporcionades. Tot i això, hi ha alguns signes que poden ajudar a identificar aquesta estafa.
Els estafadors pressionen perquè es prenguin accions immediates. I és que això és una tàctica comuna per evitar que la víctima es prengui el temps de pensar o verificar la situació.
Cap banc no demanarà als seus clients que comparteixin codis de confirmació o dades sensibles a través d'una trucada telefònica. Això ha de ser un senyal clar d'alarma.
Què pots fer si ja has caigut a l'estafa?
CaixaBank, BBVA i Banc Sabadell han emès recomanacions clares per evitar caure en aquesta mena d'estafes. Els clients han de recordar que les entitats bancàries mai no sol·licitaran codis de seguretat o números PIN per telèfon, correu electrònic o SMS.
És crucial desconfiar de qualsevol trucada inesperada que sol·liciti aquesta mena d'informació. Fins i tot si el número sembla legítim.
Si malauradament ja has caigut en aquesta estafa, és fonamental actuar ràpidament. Comunica't immediatament amb el teu banc per informar-los de la situació i bloquejar qualsevol operació fraudulenta que pugui estar en curs.
Canvia totes les contrasenyes i revisa les teves transaccions per detectar qualsevol moviment inusual. A més, és recomanable presentar una denúncia davant de les autoritats locals, ja que això pot ajudar a prevenir que altres siguin víctimes del mateix frau.