Banco Santander ha llançat un avís. Les estafes telefòniques, especialment aquelles en què els delinqüents es fan passar per empleats d'empreses o gestors bancaris, s'han tornat cada cop més freqüents i sofisticades.
Aquests tipus de fraus adopten múltiples formes i tendeixen a incrementar-se durant l'estiu, quan les persones estan més relaxades i menys alertes. Així que el Banco Santander ha volgut advertir els seus clients.
El Banco Santander i altres bancs privats estan constantment advertint els clients sobre els riscos d'aquestes estafes i proporcionant consells per evitar-les. Aquests fraus no només busquen obtenir diners de manera il·lícita, sinó també accedir a informació personal i financera de les víctimes.
Un exemple recent d'alerta prové del Banco Santander, que ha començat a enviar notificacions a través del mòbil per mantenir els seus clients informats i protegits.
El frau del qual alerta el Banco Santander
Una de les modalitats de frau més recents consisteix en una trucada en què els estafadors es fan passar per una companyia telefònica. En aquesta trucada, se sol·licita a la víctima que marqui al mòbil el codi 21 seguit d'un número de telèfon. El Banco Santander ha alertat que aquesta és una nova estratègia d'estafa que busca redirigir les trucades de la víctima al número de l'estafador, facilitant així la suplantació d'identitat.
Aquest tipus de frau és particularment perillós perquè, en desviar les trucades, els delinqüents poden rebre informació confidencial destinada a la víctima i fer-se passar per ella en altres transaccions fraudulentes.
El codi que has de recordar
En introduir aquest codi, les trucades entrants es desvien al número de l'estafador, cosa que permet als delinqüents fer-se passar per la víctima en diverses situacions fraudulentes. Això inclou la realització de compres, l'obtenció d'informació bancària addicional o fins i tot la sol·licitud de préstecs.
A més d'aquestes trucades, és comú que els estafadors enviïn missatges SMS que inclouen enllaços maliciosos, destinats a obtenir informació personal o instal·lar virus al dispositiu de la víctima. Aquests missatges solen semblar oficials i urgents, cosa que augmenta la probabilitat que la víctima caigui al parany.
Per protegir-se d'aquestes amenaces, els bancs recomanen desconfiar de qualsevol missatge o trucada sospitosa. És vital contactar directament amb un representant de confiança del banc per verificar l'autenticitat de les comunicacions rebudes.
A més, aconsellen no introduir codis al telèfon, no accedir a enllaços o codis QR rebuts per missatgeria instantània. No només això, mai proporcionar dades personals per telèfon o missatge sense estar completament segurs de la identitat del sol·licitant. És important recordar que els bancs i les empreses legítimes mai no sol·licitaran aquest tipus d'informació de manera tan directa o per canals no segurs.