La gestió de la crisi sanitària del coronavirus que està duent a terme el govern espanyol està tenint les primeres conseqüències pels membres de l'executiu. El dilluns, 23 de març, es coneixia que el president espanyol, Pedro Sánchez, havia sigut denunciat per prevaricació. L'argument de l'advocat madrileny que va presentar la denúncia és que el govern espanyol, i els seus delegats autonòmics, haurien permès els actes multitudinaris que es van realitzar el 8 de Març.
[predef]tarragona-digital-grup-583[/predef]
A l'àrea metropolitana de Tarragona, un advocat de Reus, Joan Crua, està recopilant informació mentre estudia la possibilitat de dur a terme un pas semblant, «ja sigui per la via de la reclamació patrimonial o per la via penal». Crua ha confirmat a TarragonaDigital que ha iniciat aquesta feina «per encàrrec de familiars d'afectats pel coronavirus, famílies que han perdut algun ésser estimat».
«Omissió del govern»
L'advocat reusenc ha avançat que «hi podria haver hagut una omissió del govern. Omissió perquè no van tancar fronteres; no van prohibir manifestacions, com totes les que es van realitzar el 8 de Març, però també els esdeveniments que es van dur a terme aquell diumenge; o no van confinar focus amb un gran nombre d'infectats. El govern té la responsabilitat de garantir la salut pública».
Joan Crua també ha declarat que «no prendrem cap decisió fins que no passi la crisi. Això és una guerra i els judicis han d'arribar al final, un cop passi tot. No s'ha d'actuar de manera visceral». Crua no ha esquivat la polèmica sobre les manifestacions feministes del 8 de Març i ha explicat que «jo puc ser, perfectament, feminista, però ara el dubte és si el govern sabia la situació que teníem i sí, sabent-ho, ho va ocultar per no prohibir determinats actes amb els quals té afinitat política».
L'advocat reusenc ha fet una crida a què «la gent que tingui captures de pantalla de piulades de responsables polítics animant a anar a les manifestacions d'aquella jornada, em facin arribar una còpia». La ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha respost a aquests dubtes assegurant, mitjançant una piulada al seu compte personal de Twitter, que «la dreta ultra i els seus mitjans de comunicació estan utilitzant la COVID-19 per atacar la lluita de les dones».
Para la derecha ultra y sus medios, la crisis del COVID-19 es una oportunidad para atacar la lucha de las mujeres. De todos los eventos políticos, deportivos y culturales de esos días de marzo, solo hablan del 8M. Frente a la mentira y el odio, solidaridad feminista y cuidados. pic.twitter.com/vyyTmZBYvc
— Irene Montero (@IreneMontero) March 26, 2020