Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
L'Advocat de la UE deix en mans dels jutges decidir si l'IRPH va ser abusiu

Les hipoteques amb IRPH són «poc transparents» i poden ser abusives

Així ho ha conclòs l'advocat general del TJUE | La justícia europea contradiu el Suprem
L'Advocat de la UE deix en mans dels jutges decidir si l'IRPH va ser abusiu
L'Advocat de la UE deix en mans dels jutges decidir si l'IRPH va ser abusiu | EFE

 

L'advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, Maciej Szpunar, considera que els  jutges poden decidir si l'ús de l'índex de referència va ser abusiu.  Així ho ha anunciat aquest mateix dimarts en considerar que els jutges nacionals han de poder controlar el caràcter potencialment abusiu de l'ús de l'IRPH, el qual es va utilitzar en quasi un milió d'hipoteques espanyoles en substitució de l'Euríbor.

Un jutjat de Barcelona va ser qui va elevar la qüestió a la justícia europea, tot i la sentència emesa per al Tribunal Suprem mesos abans, per resoldre si en aquests casos es podria aplicar la directiva europea sobre les clàusules abusives en contractes amb els consumidors. Arran d'aquesta querella, Szpunar ha conclòs que els préstecs hipotecaris referenciats a l'Índex de Referència de Préstecs Hipotecaris (IRPH) són «poc transparents» i poden ser abusius.

Els clients amb hipoteques amb IRPH paguen 165 euros més al mes

Les persones que tenen aquests tipus de préstecs han pagat de mitjana 165 euros més al mes des del 2014 que les que els tenen hipoteques referenciades a l'euríbor, segons l'Associació d'Usuaris Financers (Asufin). Aquesta xifra suposa un sobrecost de prop de 25.000 euros, segons l'associació, que es tradueix en un impacte econòmic de 25.000 milions d'euros en haver-hi un milió d'afectats.

Així doncs, mentre els bancs estimen que la xifra no arriba als 17.000 milions, Goldman Sachs apunta que l'anul·lació d'aquesta clàusula podria arribar a costar fins a 44.000 milions als bancs, els quals haurien de retornar als clients. A través d'organitzacions com l'Asufin, alguns consumidors van portar els bancs que aplicaven aquest índex en les clàusules hipotecàries als tribunals, ja que el consideraven abusiu. Arreu de l'Estat hi ha més de 150 litigis sobre aquesta qüestió. 

La conclusió de l'advocat general del TJUE, que  no és vinculant  però sol ser la que segueixen després els magistrats, contradiu així la decisió del Tribunal Suprem, que considera que els préstecs hipotecaris referenciats a  l'IRPH no poden sotmetre's a control judicial  perquè no impliquen cap abús per part dels bancs.

Què és l'IRPH?

L'Índex de Referència de Préstecs Hipotecaris  és un índex que es va utilitzar com a alternativa a l'Euríbor, la taxa d'interès per referència a Europa per a dipòsits interbancaris. És un índex oficial elaborat pel Banc d'Espanya i és el segon més utilitzat en les hipoteques a Espanya després de l'euríbor. Es calcula a partir de la mitjana dels tipus d'interès dels crèdits hipotecaris que són atorgats pel conjunt del sector financer, mentre que l'euríbor està relacionat amb els préstecs entre bancs.

Generalment, l'IRPH sempre ha estat superior a l'euríbor, però la diferència es va començar a accentuar en els darrers anys. Amb la crisi econòmica, l'euríbor va començar a baixar fins a assolir mínims històrics, mentre l'IRPH es mantenia estable, cosa que provocava que els clients amb hipoteques amb IRPH paguessin  quotes més elevades que aquells que tenien préstecs variables amb referència a altres índexs.

Les  fonts financeres, en canvi, sostenen que l'IRPH és un  índex assentat a Espanya des de fa 25 anys, un índex oficial elaborat pel Banc d'Espanya. Així mateix al·leguen que no havia estat qüestionat fins ara, subratllant el fet que  el conflicte no pot ser comparat amb les clàusules de sòl, ja que no és una clàusula del contracte i per tant no pot ser objecte de control de transparència ni abús sense haver estat fixat conforme a disposicions legals.

També et pot interessar...