Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla general dels restaurants tancats de la plaça de la Font en el primer dia de restriccions

Els restauradors de Tarragona convoquen una protesta pel tancament de bars i restaurants per prevenir la Covid

Tindrà lloc el dijous 22 d'octubre, a les 19 hores, al carrer Sant Francesc de Tarragona

Pla general dels restaurants tancats de la plaça de la Font en el primer dia de restriccions
Manifestació al carrer Sant Francesc per les mesures de tancar els bars i restaurants | acn

Acabar amb la socialització i criminalitzar a l'hostaleria. Aquesta és la creença de l'Associació d’Empresaris d’Hostaleria de Tarragona Ciutat (AEHT) i la Plataforma Empreses, Ciutadania i Entitats de Tarragona després de les mesures adoptades per la Generalitat de Catalunya per prevenir els contagis de la Covid-19.

Totes dues entitats tarragonines, però, no posen en qüestió les decisions dels científics i metges, a més de mostrar-se d'acord que sense salut no hi ha economia. D'altra banda, les mesures de tancar els bars i restaurants als ciutadans no és una solució, ja que només el 3,5% dels contagis es produeixen en els negocis del sector de l'hostaleria. 

Arran d'aquestes darreres decisions, l'AEHT i la Plataforma Empreses, Ciutadania i Entitats de Tarragona, convoquen un acte de protesta contra les mesures aprovades pel Govern de la Generalitat, que tindrà lloc el dijous 22 d'octubre, a les 19 hores, al carrer Sant Francesc de Tarragona.

Reobertura del sector i un major control

Un dels punts que es remarquen de les queixes és la socialització. El sector de l'hostaleria sempre ha estat un punt on s'ha trobat la gent i, arran d'aquestes mesures, s'està empenyent a la gent a fer-ho als domicilis particulars, platges, muntanyes i fent «botellons». Aquests llocs, a més, són el major focus de contagi. En canvi, tanquen els locals on l'aforament està controlat, es compleix una normativa i, pràcticament, no es produeixen contagis. Per aquests motius exigeixen la reobertura de l'hostaleria i l'oci nocturn. 

També reclamen un major control pels qui no compleixen la normativa, tot i que la immensa majoria ho fa, i s'està patint les conseqüències d'aquells qui no segueixen les seves obligacions. Per això es demana a la Generalitat que ajudi als ajuntaments en les tasques de control del compliment de les mesures antiCovid.

En el llistat de reclamacions de l'AEHT  i la plataforma també hi ha un pla basat en criteris objectius i científics. Aquest es basa a establir uns paràmetres i unes mesures restrictives progressives, i no una actuació quan estan amb l'aigua al coll. També volen que es tingui en compte les realitats de cada regió sanitària, ja que totes no tenen els mateixos contagis.

Una de les qüestions que afecta més al tancament és el pagament de les factures, lloguers o la quota d'autònom. En aquest sentit, remarquen que queda demostrat que no tenen capacitat econòmica per ajudar de veritat al sector, ja que «amb el que ens han ofert fins ara, no ens arriba ni per pagar un rebut de la llum». Per aquest motiu, creuen que és millor invertir els 40 milions d'euros promesos a l'hostaleria i oci nocturn, per comprar tests ràpids, reforç de rastrejadors i atenció primària o per evitar la massificació dels mitjans de transport, perquè «el dany a l'hostaleria ja està fet i, per la seva mala gestió, no tenen la capacitat econòmica d'ajudar-nos de veritat», argumenten.