Foto d'un paraigües.

L'AEMET alerta del canvi de temps radical: fred, pluja i neu a 9 comunitats

Un front atlàntic esquivarà l'anticicló i deixarà tempestes i calamarsa amb descens de les temperatures

Els meteoròlegs ho acaben de confirmar: hem viscut el mes d'abril més sec i calorós des que hi ha registres. Aquesta anomalia se suma a la secada acumulada, sobretot a l'est i al sud peninsular. Segons la previsió per als pròxims dies, aquestes comunitats continuaran sense veure l'aigua.

En canvi, el pas de diversos fronts atlàntics deixaran precipitacions, fred i fins i tot neu al nord peninsular. L'augment de la inestabilitat es començarà a notar a partir d'avui i anirà desplaçant-se d'oest a est. Això durarà almenys fins divendres i vindrà associat amb una baixada tèrmica.

La bona notícia és que els termòmetres també es desplomaran al sud, on els valors seran fins i tot per sota del que és habitual en aquestes dates. Una situació que suavitzarà el clima abans de l'onada de calor que encara ha d'arribar. Segons els experts, ens enfrontem a un estiu infernal.

Canvi de temps a 9 comunitats

L'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) ha anunciat el retorn de l'estabilitat a la península aquest dilluns. L'entrada d'un anticicló per l'oest portarà un temps sec i assolellat amb augment de les temperatures.

La situació canviarà radicalment aquesta setmana amb pluges i tempestes a zones com el nord de Catalunya, els Pirineus, Galícia i el Cantàbric. A partir de dimecres el front s'anirà estenent per l'altiplà nord i el sistema ibèric. Aquestes són les comunitats on plourà a 7 dies de vista:

  • Catalunya
  • Balears
  • Aragó
  • Galícia
  • Astúries
  • Cantàbria
  • País Basc
  • Castella i Lleó
  • Navarra

Segons el pronòstic de Meteovigo: «Plourà significativament a zones de l'extrem nord i del Mediterrani. Durant la setmana arribaran noves pulsacions d'aire fred des de latituds més altes vorejant l'anticicló». I hi haurà alerta de vents marítims i tempestes al Cantàbric.

Foto d'un cotxe circulant per una inundació.
Les pluges poden ser tempestuoses i amb calamarsa. | EFE

Neu, pluja i fred

Aquest portal meteorològic ha anunciat el retorn de la neu a zones muntanyoses a causa de l'entrada de masses d'aire fred. Segons els models, «es pot acumular més de mig metre de neu als Pirineus durant els pròxims 10 dies». La baixada de les temperatures s'estendrà a tot Espanya.

Tanmateix, les pluges només afectaran les zones del nord i eventualment també l'arxipèlag balear. En algunes zones poden ser tempestuoses i amb calamarsa. A la resta de la península i a les Canàries no es perceben precipitacions destacades, excepte a Gran Canària i Santa Cruz de Tenerife.

Atenció a l'anticicló

La situació meteorològica a Espanya continua sent molt preocupant perquè no plou de forma sistemàtica a totes les parts del territori. Moltes comunitats continuen arrossegant el problema de la manca de pluges i les previsions a curt i mitjà termini no són gaire optimistes.

Continua l'anticicló que impedeix l'arribada de borrasques tant de l'Atlàntic com del nord d'Europa. Per tant, fins que l'anticicló no comenci a desplaçar-se fins a Islàndia, les pluges no podran arribar a tot arreu de la península Ibèrica.

El problema és que l'estiu se'ns està tirant a sobre. Els meteoròlegs veuen impossible que pugui ploure tot el que cal abans de l'estiu. Per tant, la secada acumulada s'anirà agreujant i no s'acabarà almenys fins a la tardor, amb la temporada de pluges. De fet, ens enfrontem a un dels estius més tòrrids per l'arribada de 'El Niño'.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA totes les notícies del TEMPS de Catalunya al WhatsApp!