La tranquil·litat meteorològica dels darrers dies a la Península Ibèrica va desapareixent. Segons adverteix l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), l'arribada de la borrasca Caetano marca un canvi significatiu en el temps. Amb temperatures més baixes, pluges generalitzades i l'aparició de neu a diverses àrees del nord d'Espanya.
Avui, la formació d'aquest fenomen al nord del mar Cantàbric ve impulsada pel descens del corrent en raig polar. Aquest actua com un motor per als sistemes de baixes pressions.
La neu, protagonista a llocs de muntanya
Aquest fenomen desencadenarà precipitacions intenses al Cantàbric oriental, Navarra i els Pirineus. Amb una cota de neu que començarà sobre els 2000 metres i baixarà gradualment a 1500 metres els propers dies.
La neu farà acte de presència als principals sistemes muntanyosos, amb especial incidència als Pirineus i la serralada Cantàbrica. A mesura que avancin els dies, segons l'AEMET, les nevades es podrien estendre a cotes més baixes. Especialment al nord peninsular, on la influència de Caetano serà més directa.
Un front més actiu cap al cap de setmana
A partir de dijous, l'AEMET preveu un front més dinàmic associat a la borrasca, que es mourà cap a l'est. Portarà pluges més extenses i intenses a Galícia, el Cantàbric i el vessant nord del Pirineu. Aquestes precipitacions s'estendran en forma de nevades cap al sistema ibèric i el sistema central, on l'acumulació de neu serà més significativa en altituds altes.
La Mediterrània, per la seva banda, es mantindrà al marge del fred més intens. Les temperatures allà continuaran sent suaus, amb màximes que podrien superar els 22-24º C. Mentre que la resta de la Península experimentarà un descens generalitzat a les temperatures diürnes.
Condicions ventoses i inestables
A més de les pluges i la neu, l'AEMET assenyala que el vent serà un factor protagonista durant els propers dies. S'esperen cops forts al litoral cantàbric, al nord-est de Catalunya i zones muntanyoses de l'est peninsular. A Galícia i l'arxipèlag balear també s'hi preveuen vents intensos, que podrien dificultar les condicions en àrees costaneres.
De cara a divendres, el sistema frontal continuarà avançant cap al golf de Gènova, i deixarà el rastre d'inestabilitat a la Península. Tot i que les pluges es concentraran principalment al terç nord, les temperatures continuaran baixant de forma notable a tota la meitat nord. Consolidant un ambient típicament hivernal.
Aquest episodi d'inestabilitat no suposa, tanmateix, l'arribada de l'onada de fred extrem que afecta altres zones d'Europa. Espanya romandrà fora de perill de temperatures àrtiques. Però les condicions meteorològiques canviaran dràsticament respecte al temps plàcid que havia predominat fins ara.