Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

L'AEQT torna a demanar el sistema de 'xarxes tancades' per «poder competir a Europa»

La regulació possibilitaria compartir energia a totes les empreses del polígon químic | El sector avança que això «abaratirà costos i atraurà inversions»

L'Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) és un dels grans epicentres de la demarcació | TarragonaDigital
 

El nou president de l'Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT), l'enginyer Rubén Folgado, ha fet balanç de l'any 2019 que està a punt de tancar-se i ha avançat el traç de les línies mestres que espera desenvolupar durant el 2020 en la informal trobada de Nadal que la institució organitza cada any amb els mitjans de comunicació. Recuperar el fil de «grans reivindicacions arrossegades des de fa molts anys» i aplicar «el camí de la sostenibilitat» seran els grans eixos de l'AEQT del present i futur, ha presentat.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

Folgado, que va fer el salt a la presidència de l'associació fa tres setmanes, ha volgut «agrair la confiança» dels membres de l'associació per encapçalar «amb la màxima responsabilitat» la nova etapa de l'AEQT.  «Som el polígon químic més important del sud d'Europa i tenim molt clar que és el moment d'afrontar nous reptes i estratègies per atraure noves empreses i noves inversions», ha etzibat el nou president.

L'AEQT vol que les xarxes tancades siguin una realitat a Tarragona l'any 2020

La gran prioritat per a l'AEQT és posar fil a l'agulla al debat de les 'xarxes tancades', un objectiu que el sector considera fonamental i que, asseguren, marcarà la capacitat de la indústria tarragonina de «ser competitiva a Europa» en els pròxims anys. Demanen que totes les empreses del polígon químic puguin compartir un subministrament comú d'energia com a punt de partida per «abaratir costos» i per «atraure inversions», tal com ja funciona en els grans polígons europeus que competeixen amb Tarragona.

Rubén Folgado, al centre de la imatge, és el nou president de l'AEQT
Rubén Folgado, al centre de la imatge, ha estat escollit aquest dimarts nou president de l'AEQT. | Cedida

«L'anterior govern espanyol ja va aprovar un decret llei per regular aquestes xarxes tancades a finals del 2018, però demanem que el nou executiu no dubti a l'hora de prendre's seriosament aquest compromís i que el dugui a la pràctica aquest 2020», ha conclòs Folgado, en una reivindicació que es va repetint any rere any.  «Anem amb deu anys de retard en comparació amb la resta d'Europa, i correm el risc de perdre inversions importants  per aquest greuge», ha alertat.

Sostenibilitat i energies renovables: la química tarragonina s'emplaça a un 2020 més verd

El nou president també ha subratllat la sostenibilitat com a full de ruta de la química local.  «Els nostres grans reptes són seguir reduint les emissions de CO2, que els nostres processos cada cop siguin més sostenibles, que els nostres productes entrin al cicle de l'economia circular i seguir els camins de la digitalització i l'eficiència», ha enumerat. Rubén Folgado també ha fet menció a la necessitat d'apostar progressivament per les energies renovables i assolir «la descarbonització total de la indústria» l'any 2050.

«La indústria química és la solució a molts dels reptes que se'ns presenten al davant», ha valorat també, sense perdre de vista la regulació de les xarxes tancades com a punt d'inflexió. «Amb unes plantes més eficients, la integració de les renovables i la reducció de l'impacte ambiental, aconseguirem reduir el preu de l'energia i mantenir les empreses més importants del món al Camp de Tarragona», ha vaticinat. L'AEQT, doncs, torna a escriure una carta als Reis estratègica de cara a un 2020 on espera consolidar el salt endavant dels darrers anys.

També et pot interessar