Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Trànsit per l'autopista AP-7 a l'altura de l'Ametlla de Mar.

Dispar afectació de la crisi del coronavirus al sector del transport per carretera

Mentre les empreses dels sectors sanitari i alimentari han disparat l'activitat, les vinculades al transport de viatgers o automòbils han rebut un fort cop

Imatge d'arxiu de trànsit per l'autopista AP-7 a l'altura de l'Ametlla de Mar
El transport de productes alimentaris s'ha disparat els últims dies. | ACN

L'entrada en vigor de l'estat de l'alarma el passat diumenge ha afectat tots els àmbits de la societat. La limitació de la mobilitat i el tancament d'establiments no essencials per la crisi del coronavirus ha paralitzat part dels sectors econòmics. El transport per carretera a la demarcació de Tarragona també s'ha vist afectat, tot i que de manera dispar, ja que mentre algunes empreses no han pogut moure mercaderies, com les vinculades a la construcció o els automòbils, altres, com les del sector alimentari o sanitari, han augmentat la seva activitat. 

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

Segons explica el president de la Federació de Transports de la Província de Tarragona (FEAT), Josep Lluís Aymat, «hi ha de tot, perquè hi ha empreses de restauració, hostaleria o construcció que han tancat, obligant a parar els transportistes d'aquest sector, però la sanitat, l'alimentació o la indústria han multiplicat la seva demanda i hem hagut de donar una resposta logística a aquesta situació». Aymat creu que «s'ha fet una feina molt bona i el sector ha respost davant un repte majúscul, encara que volem que aquesta situació passi com més aviat millor».

Cop duríssim pel transport de viatgers

El transport de viatgers també s'ha vist afectat de manera important. Aymat assegura que «el cop ha estat duríssim, ja que durant la temporada baixa aquest subsector es manté amb el transport escolar, les excursions escolars i d'associacions, així com els viatge d'entitats culturals i esportives». Tota aquesta activitat va quedar aturada d'un dia per l'altre, deixant empreses i conductors a cotxeres, mentre que el transport públic ha quedat limitat tant en nombre d'expedicions com de viatgers.

El president dels transportistes tarragonins ha lamentat també la falta de mesures d'autoprotecció que pateixen els professionals del transport. En aquest sentit, ha assegurat que «l'administració no ha tingut cap previsió i un sector estratègic com el transport hauria de tenir elements de protecció. Però si els hospitals estan desproveïts...». Així mateix, Aymat ha criticat la «manca de solidaritat amb els transportistes per part d'algunes benzineres i centres de càrrega i descàrrega, on s'han trobat els lavabos tancats, sense poder tenir un mínim d'higiene. Per sort, també hem trobat actituds totalment contràries i molt hospitalàries».