Els afectats per l'incendi de la Ribera d'Ebre han començat fer balanç dels danys que els ha ocasionat el foc. Els ajuntaments necessiten inventariar tots els desperfectes per arribar a la reunió de dissabte amb les administracions amb la relació exacta de tots els perjudicis de l'incendi. Un exemple és l'Ajuntament de Flix que ha posat, a disposició de tothom, un formulari específic sobre danys a conreus, edificis, maquinària i instal·lacions de reg. Per aquelles afectacions que requereixin reparacions urgents també es demana que es documenti amb fotografies. Ho recullen a les oficines municipals des d'aquest dilluns, en horari de matí però també de tarda.
Com ha explicat la regidora de Flix, Norma Pujol, aquest dilluns ha començat «la tasca post-emergència» que arrenca amb la recopilació de «la informació precisa de l'abast de l'incendi», en paraules de l'alcalde flixanco, Francesc Barbero. «És una feina dura d'acollir tots els veïns i veïnes amb desperfectes a masies, conreus, i hem habilitat una instància específica per aquesta ocasió», ha explicat Pujol. Amb 4.000 hectàrees cremades al seu terme municipal són molts els danys i la prioritat que s'han marcat són els ramaders i pagesos. «Posteriorment ja farem la valoració del que és entorn natural», ha apuntat.
Durant el matí una trentena de persones ja han recollit el formulari i la majoria se l'ha endut per omplir-lo des de casa ja que requereix informació molt específica dels conreus, edificis o maquinària danyats.
Aquest ha estat el cas de la Maria Rosa Piñol. Piñol ha perdut gairebé la majoria de plantació d'oliveres i ametllers i també dues puntes de bosc d'una finca que té a Flix, de més de 10 hectàrees. Resideix a Vilanova i la Geltrú però aquest dilluns s'ha apropat a veure en quin estat havia quedat la seva propietat. «Està tot el magatzem de les eines cremat, no queda res a dins. La casa i la piscina, suposo que hi van tirar aigua, i s'ha salvat», ha celebrat.
«A veure si amb això —la petició d'ajuts— ens ajuden com a mínim a treure la llenya de la muntanya, que és el més feixuc». Ho ha dit amb el formulari a la mà però reconeixent que no té molta confiança en la resposta de les administracions. «La resta ho arreglarem nosaltres, tallarem de soca arrel les oliveres i esperarem que tornin a créixer», ha explicat. Treballaven la finca de manera no professionals, per fer oli de casa i fins i tot s'havien construir un molí per premsar les olives. No confia que arribin grans ajudes de les administracions.
Emocionada, amb llàgrimes als ulls, agraeix que no hi hagin hagut danys personals. «Va ser dur i esgarrifós i encara sort que no ens va agafar allí i no va agafar ningú, que amb l'extensió que s'ha cremat sembla fins i tot estrany», ha apuntat.
Una desallotjada pel foc a Flix: «Seguim amoïnats perquè no revifi»
Julie Shepard, el seu marit, uns amics i cinc gossos van ser dels primers acollits en arribar al centre habilitat per Protecció Civil i la Creu Roja a l'escola Enric Grau i Fontserè de Flix divendres. Van fugir de casa, una masia a la zona de l'ermita del Remei, quan el foc s'apropava dimecres a la tarda a tota velocitat i el fum els va posar en alerta. Després de cinc dies han pogut tornar a casa i comprovar que, afortunadament, el foc va passar, prop, però de llarg de la seva propietat. Ara descansen però no amb tota la tranquil·litat que voldrien. «Fa molta calor i potser que uns dies després revifi», ha dit amoïnada. Els Shepard agraeixen el tracte rebut al centre d'acollits i lamenten que alguns dels seus amics no hagin tingut la seva mateixa sort.
Unió de Pagesos exigeix a Agricultura una valoració urgent dels danys provocats pel foc a la Ribera d'Ebre
Per la seva banda, Unió de Pagesos (UP) exigeix al Departament d'Agricultura, Ramadera, Pesca i Alimentació que faci una valoració tant aviat com sigui possible dels danys agrícoles i ramaders causats pel foc. En aquest sentit, el sindicat insta el Departament a visitar els terrenys i conèixer de primera mà l'abast i les conseqüències de les flames per tal de començar a treballar en els ajuts als afectats. Al mateix temps, UP també informa tots aquells agricultors que hagin patit desperfectes a les seves instal·lacions a causa de l'acció dels equips d'extinció de la Generalitat del seu dret a reclamar sense haver d'esperar les valoracions dels ajuntaments i del Govern.
UP recorda als titulars d'explotacions agràries que aquestes indemnitzacions són obligatòries per part de l'administració per cobrir el deteriorament de béns —arbres, instal·lacions de reg, camins, marges, etc.— o bé la sostracció d'aigua per combatre les flames.
En el cas del govern català el sindicat reclama que els ajuts siguin extensius, tant en aquelles explotacions que disposen d'una assegurança com aquelles que no en disposen, ja que, segons el sindicat, no hi ha cap normativa catalana que ho impedeixi. Per a UP, aquesta mesura ha d'estar encaminada a assegurar la reposició d'arbres o animals, així com a la renovació de la maquinària i les infraestructures malmeses pel foc.
Pel que fa al govern espanyol, el sindicat reclama ajuts per al lloguer d'habitatges en els casos en que s'hagi produït una pèrdua de la llar per culpa del foc, així com la reparació, rehabilitació i reconstrucció d'aquesta; mesures fiscals com l'adequació de mòduls de l'IRPF a la pèrdua de producció i l'exempció de l'IBI i de quotes de la seguretat social agrària durant un any.
UP també demana a la Generalitat que articuli línies de crèdit com a ajuts d'Estat per compensar pèrdues de rendes futures o de béns productius causats per fenòmens climàtics adversos.