Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge de l'exterior d'una oficina de la Seguretat Social

Creixen els afiliats a la Seguretat Social a l'Ebre al tercer trimestre tot i la crisi del coronavirus

El Butlletí d'Anàlisi de la Conjuntura Local de la URV detecta 385 més treballadors que cotitzen respecte fa un any

En plena crisi del coronavirus i enmig d'un retrocés generalitzat de l'activitat econòmica, el nombre de persones que cotitzen a la Seguretat Social ha crescut a les Terres de l'Ebre un 0,7% —385 afiliats més— el tercer trimestre d'aquest 2020 respecte a fa un any. Un sorprenent creixement que, encara, contrasta encara més si es compara amb la caiguda del 2% registrada a Catalunya i els resultats del segon trimestre: un creixement del 5,3% per l'efecte rebot. Així ho apunta el Butlletí d'Anàlisi de la Conjuntura Local de les Terres de l'Ebre que elabora la Càtedra d'Economia Local i Regional (CELiR) de la URV. El seu director, Juan Antonio Duro, creu que la diversitat sectorial de l'estructura econòmica ebrenca ajuda a explicar les dades.

[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]

«Si bé el sector de l'hostaleria i l'oci ha patit de ple els efectes de la pandèmia com a tot arreu, altres sectors com la indústria alimentària o els serveis col·lectius han crescut considerablement. En tot cas, hem d'anar amb molta precaució a l'hora d'interpretar les dades, ja que els afectats pels ERTO es continuen comptabilitzant com a cotitzants», matisa el director de la Càtedra, Juan Antonio Duro.

Les dades del tercer semestre —amb 53.125 afiliats en total— mostren creixements positius en gairebé tots els sectors, excepte el primari. Especialment, en el cas dels serveis, amb un 3,5%, així com la indústria —0,7%— i la construcció —0,5%. L'agricultura, en canvi, descendeix: un -0,4%. Per a Duro, aquest escenari confirma la teoria que la diversitat econòmica proporciona una «major resiliència» a les Terres de l'Ebre tot i l'impacte de la crisi. De fet, en comparació amb territoris similars de Catalunya —comarques centrals, Ponent, Val d'Aran o Camp de Tarragona— és l'únic que registra un increment de cotitzants el tercer trimestre.

Un creixement que han experimentat les quatre comarques, un rànquing que encapçala el Montsià, amb un 1,3%. Ascó, Flix, Camarles, Gandesa o la Sénia, així com Tortosa i Amposta, són els municipis amb els increments més importants. En canvi, allí on el turisme té un major pes s'aprecia una davallada, com són els casos de l'Ampolla, el Perelló, l'Ametlla de Mar, Deltebre i Sant Carles de la Ràpita.

L'altra cara de les dades, però, la dona el gran creixement de l'atur, seguint la línia del segon trimestre, amb un 27,9% i deixant la xifra total en 11.280 persones aturades, 2.459 més que el mateix període de fa un any.