L'Agència Catalana de l'Aigua invertirà 1,5 milions d'euros a la depuradora de Reus. Aigües de Reus ha tret a concurs públic el contracte per millorar el tractament biològic de l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals. Està previst que s'enllesteixin al cap d'un any d'haver adjudicat i formalitzat el contracte.
Tot i que l'obra la licita la secció d'aigües de l'empresa municipal Reus Serveis Municipals, el finançament prové de l'ACA. És l'agència que, a Catalunya, ha de fer-se càrrec de les polítiques de sanejament dels municipis. Aquesta millora a la planta depuradora de Reus suposarà un pressupost d'1.544.582 euros.
Ha de servir per millorar el tractament biològic, un dels tres que es produeixen en el procés per tractar les aigües residuals a l'EDAR. Els altres dos són el tractament físic i el químic. El que es busca, en tots tres casos, és que es redueixi el volum de matèria orgànica, materials en suspensió, metalls, tòxics i patògens.
El tractament biològic degrada la matèria orgànica que hi hagi dissolta a l'aigua. També converteix una part d'aquesta matèria en biogàs i es reutilitza com a combustible. Segons informa l'Ajuntament de Reus, el que es vol fer amb les obres que s'han licitat és millorar el conjunt d'aquest procés biològic.
Ha de servir per eliminar el que es coneix com a bulking. És «l'esponjament i la mala sedimentació dels fangs residuals per la presència d'uns organismes bacterians filamentosos». Des d'Aigües de Reus es detalla que si no es corregeix aquesta deficiència, «fa gairebé impossible completar degudament aquest part del tractament de depuració».
Fins ara s'han aplicat mesures provisionals per combatre el bulking que «impliquen un augment del consum energètic» segons s'admet des del consistori. També generen «la necessitat de realitzar aturades tècniques freqüents per a la neteja de les instal·lacions». Per tot plegat s'ha licitat el contracte, que preveu dues fases d'actuació precisament per no aturar la planta de tractament d'aigua.
Aigües de Reus va presentar, aquest estiu, el pla d'inversions i el finançament que l'ACA assumiria d'aquestes millores. Per una banda es preveien actuacions per millorar els processos de l'EDAR. Per altra banda, a més, es volia fer un pas endavant en matèria d'eficiència energètica a través de la instal·lació de plaques solars.