Avui arrenca el termini de sol·licitud per demanar el xec-alimentació de 200 euros. Es tracta d'un ajut del Govern adreçat a llars vulnerables per fer front a la pujada dels preus i omplir la cistella de la compra. Els potencials beneficiaris tenen fins al 31 de març per demanar-la.
Amb motiu de la posada en marxa, l'Agència Tributària ha pujat un vídeo explicatiu d'interès per als beneficiaris potencials. L'administració aclareix els tres requisits indispensables per accedir a l'ajuda. I aclareix els dubtes que puguin sorgir a l'hora de demanar aquesta paga.
El xec-alimentació és un pagament únic de 200 euros per ajudar les famílies amb baixos recursos a omplir la cistella de la compra. S'abona mitjançant transferència bancària, i l'administració no controlarà en què es gasten els diners. La previsió és que arribi a 4,2 milions de llars.
Els 3 requisits per sol·licitar l'ajuda de 200 euros
L'Agència Tributària aclareix que per demanar aquest ajut cal complir el límit d'ingressos de 27.000 euros anuals per unitat de convivència. En el cas de parelles sense vincles legals ni fills en comú, podeu demanar l'ajuda per separat. I es calcula el límit d'ingressos per persona.
A més, no es poden superar els 75.000 euros de patrimoni (exclòs l'habitatge). Aquest ajut és incompatible amb el cobrament d'una pensió o de l'Ingrés Mínim Vital (IMV). Però, a més de totes aquestes condicions, l'Agència Tributària assenyala 3 condicions per rebre el xec de 200 euros.
Com s'explica al vídeo, per sol·licitar l'ajut és imprescindible tenir la vostra residència habitual a Espanya. També cal haver exercit una feina o activitat econòmica a Espanya estant d'alta a la Seguretat Social. O si no, haver cobrat l'atur o un subsidi per desocupació.
Com assenyalar aquestes condicions
Com indica el tutorial, al formulari hi ha un apartat de 'Condicions' amb tres caselles. Has d'assenyalar una de les dues primeres, en funció de si vas treballar donat d'alta a la Seguretat Social o si vas cobrar una prestació o subsidi per desocupació. I marcar la tercera, conforme vius habitualment en territori nacional.
A continuació heu d'aportar totes les dades sobre la vostra residència a 31 de desembre de 2022. «És obligatori que s'indiqui la referència cadastral del domicili, llevat que el domicili no la tingui assignada», diu el vídeo. També cal identificar els convivents en aquests tres supòsits:
- Si estan units a vostè com a cònjuge o parella de fet.
- Si són descendents menors de 25 anys o amb un grau de discapacitat igual o superior al 33% sigui quina sigui la seva edat.
- Familiars fins a segon grau per línia directa.
Si el 31 de desembre del 2022 el sol·licitant no convivia amb cap d'aquestes persones, ha de marcar la primera casella. Si convivia amb algun d'aquests tres supòsits, cal omplir sota el nom i els cognoms amb el NIF de cada convivent. En el cas de menors sense NIF, cal assenyalar la data de naixement.
Hisenda aclareix com fer la sol·licitud
L'Agència Tributària aclareix al vídeo que l'ajuda només es pot demanar per via telemàtica a través del formulari a la seu electrònica. Per fer-ho, cal accedir amb certificat digital, DNI-e o Cl@ve. «També es podrà presentar la sol·licitud en nom d'un tercer mitjançant apoderament i per col·laboració social», afegeix.
L'administració ha simplificat al màxim el formulari per evitar que els beneficiaris potencials es quedin sense l'ajuda. Només cal emplenar les dades personals, indicar les condicions i les dades domiciliàries, i identificar els convivents. Un cop presentada la sol·licitud, rebràs la resposta en un màxim de tres mesos.
NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp